Cât vin s-a produs în România în 2016? Ţara noastră, pe locul 13 la nivel mondial

04.11.2016

În 2016, după doi ani de scăderi consecutive, producția de vin a României a crescut cu 37%, la 4,8 milioane de hectolitri, iar numărul firmelor producătoare a ajuns la 217 companii certificate oficial, arată o analiză efectuată de firma de business management KeysFin.

„Vinul bun are nevoie de timp! Iar industria românească de profil pare că urmează aceeaşi traiectorie. După mai bine de 10 ani de convulsii, reorganizări şi războaie cu piaţa neagră, business-ul din sectorul viticol a ajuns aproape de maturitate”, arată o analiză KeysFin.

Astfel, afacerile din sectorul producţiei viticole au atins, în 2015, nivelul de 680 de milioane de lei, iar în anul curent putea depăşi nivelul de 723 de milioane de lei, înregistrat în 2013.

Producţia de vin din 2016

Evoluţia pozitivă are o legătură directă cu producţia spectaculoasă de vin înregistrată în acest an, de peste 4,8 milioane de hectolitri.

În 2015, cele mai importante zone producătoare erau Vrancea, Buzău, Iaşi, Vaslui, Constanţa şi Dolj.

„Datele Organizației Internaționale a Viei și Vinului arată un avans de 37% pentru industria românească de vin, cel mai mare avans la nivel mondial. Este un semnal semnificativ, pozitiv, care indică faptul că piaţa vinului a atins un nivel optim şi un grad de maturizare ridicat”, afirmă analiştii de la Keysfin.

Prodcătorii români de vin

La finele anului trecut erau înregistraţi oficial 217 producători de vin (COD CAEN 1102 – fabricarea vinurilor din struguri), cei mai mulţi în Vrancea (69), Bucureşti (24), Prahova (18), Constanţa (11) şi Buzău (10), conform datelor analizate de Keysfin.

Cele mai importante companii, exclusiv pe acest cod CAEN, după cifra de afaceri înregistrată în 2015, erau Cramele Recaș SA, Zarea, Vinexport şi Trade-Mark SA.

„Rezultatele înregistrate de producătorii români arată că aceştia încep să culeagă roadele optimizării producţiei şi mai ales a distribuţiei la nivel local şi internaţional. Vinul românesc a căpătat o cotă tot mai mare de piaţă, iar marketingul susţinut a făcut ca afacerile acestora să evolueze pe un trend pozitiv”, au explicat analiştii.

Scăderea numărului producătorilor se datorează, într-o mare măsură, maturizării pieţei.

„Pe piaţă au rămas doar firmele puternice, capabile din punct de vedere logistic şi financiar să susţină dezvoltarea unei producţii optime în condiţiile meteo specifice României şi, nu în ultimul rând, provocărilor de ordin fiscal şi financiar (insolvenţe, plăţi cu întârziere, blocaj financiar etc)”, mai spun experţii de la KeysFin.

Locul 13 la nivel mondial

Țara noastră se află, în prezent, pe locul al 13-lea la nivel mondial, în ceea ce priveşte producţia de vin. Cei mai importanţi producători sunt italienii, cu un volum al producției de vin de 48,8 milioane hectolitri în 2016, în scădere cu 2% de la 50 milioane hectolitri în 2015, urmaţi de francezi, cu 41,9 milioane hectolitri (-12%), spanioli, cu 37,8 milioane hectolitri (+1%), americani, cu 22,5 milioane hectolitri (+2%) și australieni, cu 12,5 milioane hectolitri (+5%).

Pe de altă parte, producția globală de vin a scăzut în 2016 cu 5% (15 milioane hectolitri) față de anul trecut, de la 274,4 milioane hectolitri la 259,5 milioane hectolitri, potrivit datelor preliminarii prezentate de directorul general al OIV, Jean-Marie Aurand.

În același timp, consumul de vin la nivel mondial este estimat să atingă între 239,7 și 246,6 milioane hectolitri, comparativ cu circa 240 milioane hectolitri în 2015.

 

 

Citiți și despre:

  • Evenimentul România Durabilă – AgriBusiness are loc pe 7 noiembrieEvenimentul România Durabilă – AgriBusiness are loc pe 7 noiembrie Marţi 7 noiembrie, începând cu ora 8.30, are loc evenimentul România Durabilă - AgriBusiness "Contribuţia agriculturii la viitorul model economic românesc", în cadrul Academiei de Studii Economice - Aula […]
  • România a redevenit grânarul Europei în 2017România a redevenit grânarul Europei în 2017 În ciuda rezultatelor bune, agricultura românească se confruntă cu o serie de probleme stringente. Pentru agricultură, 2017 a fost un an fără precedent, înregistrându-se producţii record pentru o bună parte […]
  • 2016 se anunţă un an bun pentru agricultură2016 se anunţă un an bun pentru agricultură În 2016, agricultura românească ar putea înregistra cele mai bune rezultate din ultimii zece ani, arată o analiză realizată de experţii de la DEKALB. Astfel, vremea favorabilă din primăvară, creşterea […]
  • Profit de 22 milioane de lei pentru Agricover, în 2016Profit de 22 milioane de lei pentru Agricover, în 2016 Agricover Credit IFN - divizia de finanțare a Agricover Holding, a înregistrat anul trecut un profit net de peste 22 milioane de lei, în creştere cu 28% faţă de anul 2015, ca urmare a unui model de business […]
  • Peste 2000 de fermieri la Farm ProgressPeste 2000 de fermieri la Farm Progress Mii de fermieri au luat parte la evenimentul Farm Progress organizat de Monsanto în două locații diferite din țară. La Slobozia și Cărpiniș peste 2000 de fermieri și-au manifestat interesul pentru noile […]