Cererea mare pune presiune pe chiriile din marile centre universitare

04.09.2014

În septembrie, cererea pentru apartamentele de închiriat se dublează față de restul anului, iar închirierea unei locuințe devine o adevărată aventură, în condiţiile în care în această perioadă, ofertele „bune” se dau imediat, se arată într-o analiză Imobiliare.NET.

Acest lucru se întâmplă deoarece septembrie este luna în care studenții își pregătesc mutarea în marile centre universitare, fapt care pune o presiune foarte mare pe prețuri

În București, chiria medie pentru o garsonieră confort I este de 245 euro pe lună și 191 euro pentru confort II. Pentru un apartament de 2 camere chiria este de 368 euro și 306 euro pe lună confort II, pentru 3 camere confort I chiria medie este 536 euro și 321 euro pentru confort II, iar apartamentele de 4 camere se închiriază în medie cu 815 euro pentru confort I și numai 331 euro/lună cele de confort II.

Cele mai căutate zone – cele cu infrastructură de transport în comun

“Cele mai căutate zone sunt cele cu infrastructură de transport în comun foarte dezvoltate, cu metrou sau cu acces foarte ușor și rapid spre centrul orașului. Aici oferta este foarte bogată și chiriașii au de unde alege”, explică reprezentanţii Imobiliare.NET.

Cele mai scumpe garsoniere sunt în Aviației-Băneasa cu preț mediu de 350 euro pe lună, urmate de cele din zonele Unirii, Universitate, Romană, Dorobanți și Piața Victoriei unde chiriile variază între 280 euro și 300 euro . În Tineretului, Vitanul Nou, Muncii și Mihai Bravu garsonierele se închiriază cu 250-260 euro, în Titan, Dristor și Militari chiria medie este de 220-230 euro, iar cele mai ieftine se găsesc în Rahova, Berceni, Colentina și Pantelimon unde chiria unei garsoniere este în medie 200 eurp.

Apartamentele de 2 camere cele mai convenabile se găsesc în Rahova, Berceni și Militari, urmate de cele din Dristor, Titan, Ștefan cel Mare. În Titulescu, Floreasca sau Decebal chiriile la 2 camere sar de 400 euro, iar cele mai mari chirii sunt în zona de nord Băneasa și Aviației cu peste 500 euro chiria medie.

Cele mai bune apartamente de 3 camere de închiriat se găsesc în Drumul Taberei și Militari la o chirie de 350-380 euro pe lună. În Tineretului sau Ștefan cel Mare chiria se învârte în jurul a  450 euro pe lună, iar în Unirii-Decebal chiria pentru un apartament de 3 camere sare de 600 euro. Pe segmentul apartamentelor de lux în zone foarte bune, gen Aviatorilor-Arcul de Triumf, chiria pentru 3 camere depășește 1000 euro.

Chiria apartamentelor de 4 camere variază între 350 euro pe lună în Rahova și Berceni, 450 euro în Drumul Taberei și Crângași, 600 euro în Tineretului sau Moșilor și 800 euro în Unirii și Piața Victoriei.

Clujul – cel mai scump oraș din provincie

Cel mai scump oraș din provincie este Clujul. În acest oraş sunt aproximativ 80.000 de studenți și doar 10.000 de locuri în cămine, restul fiind obligați să stea cu chirie. Proprietarii solicită în medie 230 euro pe lună pentru garsoniere, 395 euro pentru apartamentele de 2 camere și 530 euro pe lună pentru apartamentele de 3 camere.

Orașul universitar cu cele mai mici chirii este Brașovul, chiriile medii solicitate de proprietari se situează la 190 euro pe lună pentru garsoniere, 290 euro pentru apartamentele de 2 camere și 340 euro pe lună pentru apartamentele de 3 camere.

În Iași, proprietarii cer 220 euro pe lună pentru garsoniere, 310 euro pentru apartamentele de 2 camere si 440 euro pentru apartamentele de 3 camere.

Studiul mai arată că în Constanța chiriile medii solicitate de proprietari se situează la 195 euro pe lună pentru garsoniere, 280 euro pentru apartamentele de 2 camere și 400 euro pentru apartamentele de 3 camere.

 

Citiți și despre:

  • Cele mai ieftine zone rezidenţiale din CapitalăCele mai ieftine zone rezidenţiale din Capitală O garsonieră în Balta Albă, un apartament cu 3 camere în Bucureştii Noi sau unul cu 4 camere în Crângaşi: toate aceste locuinţe au un preţ în jurul a 1000 E/mp, însă nu toate corespund nevoilor viitorilor […]
  • Chiriile din Bucureşti, în scădereChiriile din Bucureşti, în scădere Chiriile apartamentelor din Bucureşti s-au ieftinit cu până la 6% în mai faţă de aprilie, în timp ce preţul de închiriere al garsonierelor a îngheţat în ultima lună. Cele mai afectate au fost chiriile […]
  • Chiriile locuinţelor din Bucureşti încep să creascăChiriile locuinţelor din Bucureşti încep să crească Chiriile apartamentelor cu 3 şi 4 camere din Bucureşti a ajuns la un maxim al ultimelor 12 luni, conform statisticilor Imobiliare.NET. Astfel, în martie, proprietarii au solicitat un preţ mediu de 620 de euro […]
  • Cum au evoluat chiriile în prima lună din 2015?Cum au evoluat chiriile în prima lună din 2015? Preferinţele românilor atunci când vine vorba despre locuitul în chirie nu s-au schimbat nici la începutul lui 2015, în continuare cele mai căutate fiind apartamentele decomandate, mobilate sau parţial […]
  • Cum variază chiriile din Bucureşti în funcţie de zonăCum variază chiriile din Bucureşti în funcţie de zonă Valorile chiriilor medii solicitate pentru locuințele din Capitală variază în funcţie de mai mulţi factori, de la sector, la modul de compartimentare, gradul de confort, până la nivelul de mobilare. Conform […]