Companiile europene nu valorifică tehnologiile pentru a reduce consumul de energie

12.08.2016

Companiile europene nu valorifică tehnologiile eficiente pentru consumul de energie, deşi constrângerile legate de costuri și sustenabilitate pun presiune asupra acestora. Astfel, conform unui studiu Epson, doar 23% dintre companiile europene utilizează calculatoare și imprimante eficiente energetic, chiar dacă 68% declară că aspectele legate de mediu sunt din ce în ce mai importante pentru organizațiile lor.

Totuşi, diferențe clare de abordare au fost observate între companiile mari și IMM-uri. Prin urmare,74% dintre companiile mari au afirmat că dezvoltarea sustenabilă reprezintă o prioritate, față de 33% dintre IMM-urile care au precizat același lucru. În mod surprinzător, doar jumătate dintre companiile europene (53%) au declarat că acest lucru e important în ansamblu.

Studiu mai arată că măsuri de protecție a mediului, cum ar fi reciclarea hârtiei, iluminatul cu un consum redus de energie și creșterea eficienței energetice sunt des întâlnite în cazul companiilor analizate. Diferențele evidente apar în gradul de utilizare a soluțiilor IT eficiente energetic, în funcție de dimensiunea organizației: 39% dintre companiile mari sunt mult mai dispuse să utilizeze soluții IT eficiente energetic, comparativ cu 8% dintre IMM-uri, care consideră că prețul este principala barieră.

„Deși IMM-urile percep sustenabilitatea ca pe un cost și nu ca pe o oportunitate, contrariul e adevărat de multe ori. Trecerea de la imprimantele laser la cele cu cerneală, de exemplu, poate ajuta companiile să obțină economii de energie de până la 96%, reducerea emisiilor de CO2 cu până la 92% și o reducere a cantității de deșeuri de până la 95%. Prin urmare, se obține nu numai o eficientizare a costurilor, ci și o eficientizare a energiei”, a afirmat Rob Clark, Senior Vice President Epson Europe.

Mai mult de jumătate dintre respondenți (56%) declară că intenționează să facă trecerea la imprimarea cu jet de cerneală în următoarele 12 luni, însă studiul a relevat că pe piață încă există concepții greșite. 74% dintre persoanele intervievate au spus că printarea cu jet de cerneală reprezintă „cea mai ieftină” alegere între inkjet și laser și doar 37%, respectiv 36% dintre respondenți au declarat că tehnologia inkjet are „un impact redus asupra mediului” și „utilizează mai eficient energia.

În plus, la ora actuală, organizațiile sunt supuse unor presiuni foarte mari, deoarece trebuie să respecte reglementările și standardele naționale și europene privind dezvoltarea durabilă. Conform studiului, companiile mari sunt la curent cu recomandările europene în privința mediului (55%), cum ar fi Ghidul Achizițiilor Publice Ecologice (Green Public Procurement – GPP) și sunt dispuse să investească în angajarea unui expert în dezvoltare durabilă. 57% dintre companiile mari intervievate au declarat că au angajat experți în dezvoltare durabilă, comparativ cu doar 9% dintre IMM-urile care au precizat același lucru.

„Companiile care vor pune accent pe sustenabilitate vor continua să aibă succes. Doar 18% dintre IMM-uri sunt dispuse să cheltuiască mai mult pentru îmbunătățirea eficienței energetice. Cu toate acestea există pe piață produse și servicii simple, flexibile și eficiente din punctul de vedere al costurilor”, a explicat Louella Fernandes, Associate Director, Quocirca.

 

 

Citiți și despre: