Evoluţia economică din 2016 va fi susţinută de consum şi de reducerea fiscalităţii

06.01.2016

Evoluţia economică din acest an va fi una pozitivă, România urmând să înregistreze cea mai bună performanţă din ultimii şapte ani, în condiţiile creşterii consumului şi reducerii fiscalităţii, prin intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal.

“2016 ar putea fi anul în care economia românească, susţinută de creşterea consumului, ar putea înregistra cele mai bune performanţe de după 2009, însă perspectivele pozitive sunt condiţionate de evoluţia fiscalităţii şi de perspectivele unui an în care “zgomotul” politic, generat de alegerile locale şi generale, ar putea influenţa evoluţia pieţei valutare, un factor important într-o economie bazată în mare parte pe importuri”, arată rezultatele barometrului semestrial privind aşteptările economice, realizat de agenţia de business information şi credit risk management KeysFin.

Astfel, la întrebarea „Cum vedeţi evoluţia economică a României în 2016”, procentul oamenilor de afaceri care estimează un trend pozitiv este de 57%, în timp ce 28% văd o evoluţie temperată, şi numai 15% întrezăresc o evoluţie negativă.

Faţă de barometrul economic din 1-15 iunie 2015, procentul investitorilor care văd viitorul în culori sumbre s-a redus de la 33 la 15%, în timp ce estimările rezervate au avansat de la 18% la 28%.

Principalele argumente ţin de evoluţia consumului, susţinut de reducerea TVA, scăderea costului carburanţilor şi dezgheţarea relativă a finanţărilor bancare.

“Toate estimările converg către o creştere a cererii interne de 6-7%, ca urmare a reducerii cotei medii a TVA-ului coşului zilnic de la 22,5 la aproximativ 14% şi majorării salariului mediu cu 8%. Creşterea salariilor din sectorul bugetar şi îmbunătăţirea nivelului de încredere al consumatorilor vor determina, cel mai probabil, un reviriment în consumul intern care ar putea duce PIB-ul către un avans de 4%”, afirmă analiştii de la KeysFin.

Perspectivele positive economice rezultate din consum ar putea fi dublate de creşterea investiţiilor în două dintre sectoarele cheie din economie – agricultură şi construcţii.

Conform raportului, în agricultură, trendul ultimilor ani a arătat o creştere spectaculoasă a numărului companiilor, de la 8067 în 2010 la 9929 în 2014 şi a cifrei de afaceri de la 11,8 miliarde lei la 20,8 milarde lei (2010-2014).

“Trendul ultimilor ani a arătat că agricultura trece printr-un proces de maturizare şi coagulare cu rezultate evidente şi cu tehnologii care elimină tot mai mult din riscul anilor trecuţi – evoluţia meteo. 2016, din estimările mediului de afaceri, se anunţă a fi cel mai bun an din ultimii şase”, spun analiştii KeysFin.

De asemenea, şi în construcţii, evoluţia pozitivă remarcată în 2015 ar putea să continue în 2016. “ Dezvoltarea creditării pe acest segment, susţinută de apetitul în creştere al populaţiei, urmare a scăderii preţurilor din sectorul imobiliar, poate influenţa în mod pozitiv economia, mai cu seamă că acest sector are o puternică dezvoltare pe orizontală în economie”, spun economiştii care remarcă însă şi semnele de întrebare evidente la care încă se aşteaptă un răspuns.

“Modificările preconizate ale programului Prima Casă şi legislaţia care permite darea în plată a imobilelor de către datornici pot duce la înrăutăţirea mediului financiar-bancar, cu consecinţe directe, negative, în susţinerea acestui sector cheie în economie”, au mai spus analiştii.

Evoluţia pozitivă este condiţionată, pe de altă parte, de cadrul fiscal. La fel ca în anul precedent, oamenii de afaceri se tem că autorităţile vor opera noi modificări care le vor da peste cap planurile de afaceri.

“Codul Fiscal a avut peste 135 de modificări în ultimii 7 ani. Am asistat la tot felul de artificii menite să regularizeze bugetul de stat, iar acestea au avut efecte directe în economie. Din discuţiile avute cu investitorii, a reieşit necesitatea unui cadru financiar stabil, predictibil, care să le permită să ia deciziile de business pe argumente stabile. Reducerea TVA din 2016 este un lucru pozitiv, însă temerile sunt îndreptate acum spre taxele şi impozitele locale, spre celelalte pârghii fiscale care, din dezbaterile publice, reiese că vor creşte exponenţial în 2016”, spun experţii de la KeysFin.

Un alt mare semn de întrebare este legat de deciziile cu caracter electoral pe care autorităţile ar putea fi tentate să le ia în 2016, an în care avem atât alegeri locale cât şi parlamentare.

“Prezenţa unui guvern tehnocrat este un aspect pozitiv atâta timp cât acesta va fi lăsat să îşi facă treaba. Izbucnirea unor scandaluri politice în preajma alegerilor ar putea afecta în mod negativ imaginea României, iar piaţa valutară va simţi primul impact – speculatorii vor forţa euro, iar ieşirea cursului valutar de pe tendinţa pozitivă din 2015 va influenţa în mod semnificativ costurile din economie, consumul şi încrederea cosumatorilor”, afirmă analiştii KeysFin.

 

 

Citiți și despre: