Operațiunea Xenon: Prejudiciu de 131 milioane lei, descoperit de poliţişti

18.08.2016

În perioada aprilie-iunie 2016, în cadrul operațiunii XENON, inspectorii antifraudă au verificat 200 de firme care au efectuat achiziții intracomunitare de autoturisme second hand în valoare de peste 1 miliard de lei.

Rezultatele preliminare au confirmat evaluarea inițială a riscului de fraudă, întrucât doar 19 societăți dintre cele verificate au avut un comportament fiscal adecvat. La 25 de societăți, acțiunile de verificare continuă din cauza absenței administratorilor, refacerea evidenței contabile sau necesitatea unor alte verificări suplimentare.

În plus, 67 societăți (circa 30%) nu au fost găsite funcționând la sediul social declarat, fiind inițiate procedurile legale (sesizare inspecție fiscală/organe de urmărire penală), inclusiv privind inactivarea fiscală a acesora.

Principala deficiență constatată la restul societăților a fost aplicarea eronată a regimul marjei de TVA la vânzarea către clienții persoane fizice, fapt care a produs prejudicii calculate doar până în acest moment de 131 milioane de lei. Dintre acestea, 76 milioane de lei sunt prejudicii aferente actelor de sesizare penală, iar 55 de milioane de lei reprezintă prejudicii provenind din TVA și impozit pe profit estimate suplimentar, în cazul acestora fiind sesizată Inspecția Fiscală.

Pe parcursul verificărilor au fost identificate o serie de scheme de fraudare. Este vorba de Categoria celor care cumpără autoturismele din unele state membre și apoi le revând către alte state membre UE (Franța, Italia, Spania), valoarea depășind 170 milioane lei. În aceste cazuri, schimburile de informații cu aceste state au demonstrat de cele mai multe ori că frauda de TVA are loc în acele state, firmele românești facilitând frauda adesea prin emiterea de facturi duble, având ca scop schimbarea ilegală a regimului de TVA aplicat la destinație (locul înmatriculării efective a mașinii).

În plus, inspectorii antifraudă au demarat verificarea tranzacțiilor derulate de 6 societăți bulgărești înființate de către cetățeni români, scopul fiind același de comercializare auto tot pe teritoriul României la ”un preț competitiv”, atins tot prin schimbarea ilegală a regimului de TVA. Înființarea de societăți în Bulgaria pare a fi preferată de persoanele care deja au fost anterior angrenate în fapte de evaziune fiscală în România, acestea fiind puse în imposibilitatea de a-și inființa noi societăți după introducerea formularului 088. Inspectorii au în derulare măsurile legale și privire la aceste situații.

Totodată, inspectorii antifraudă au constatat că în aproximativ 20 de cazuri, administratorii firmelor sunt în fapt persoane interpuse și au identificat acei cumpărători ulteriori care au achiziționat mai multe autovehicule de la respectivele firme, pe care le-au revândut ulterior. Acești clienți vor fi semnalați inspecției fiscale persoane fizice pentru a verifica dacă desfășoară activități economice cu/fără autorizație (dacă respectă reglementările legale privind înregistrarea/declarararea acestor activități).

 

 

Citiți și despre: