România susţine măsurile de combatere a evaziunii fiscale propuse de ECOFIN

22.02.2017

Ministrul finanțelor publice, Viorel Ștefan, a susținut poziția României în cadrul Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare al Uniunii Europene (ECOFIN) la reuniunea din 21 februarie, dedicată în principal tematicii combaterii evaziunii fiscale.

Primul punct pe agenda discuțiilor l-a reprezentat propunerea de modificare a directivei Consiliului (UE) 2016/1164 în ceea ce privește tratamentele neuniforme ale elementelor hibride care implică țări terțe (ATAD 2). Propunerea face parte din pachetul publicat de Comisia Europeană care cuprinde planurile de revizuire a modului de impozitare a societăților în cadrul pieței unice, cu scopul de a dezvolta un sistem fiscal echitabil și favorabil creșterii.

”Am susținut adoptarea acestui proiect de directivă ca instrument necesar în lupta contra evaziunii fiscale, cu atât mai mult cu cât și actualul guvern de la București a făcut o prioritate din această temă. Această directivă este necesară pentru a combate abuzurile generate de folosirea unor instrumente financiare sau entități supuse unor reglementari fiscale diferite între jurisdicții. Am susținut data din propunerea de compromis a Președinției malteze, și anume transpunerea directivei de către statele membre până la finele anului 2019”, a declarat Viorel Ștefan, ministrul finanțelor publice.

Un alt subiect de importanță deosebită pe agenda ECOFIN a fost lista UE a jurisdicțiilor necooperante în domeniul impozitării. Miniștrii au discutat și agreat sfera de aplicare a criteriilor pentru întocmirea acestei liste.

Alte teme pe agenda ECOFIN au vizat adoptarea recomandării Consiliului privind descărcarea de gestiune pentru Comisia Europeană privind execuția bugetară pentru anul financiar 2015 și adoptarea concluziilor privind orientările bugetare pentru anul 2018.

De asemenea, Viorel Ştefan a avut întâlniri oficiale cu Valdis Dombrovskis, Vice-Președinte al Comisiei Europene și dl Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice și financiare. În cadrul întâlnirilor au fost discutate împreună cu reprezentanții Comisiei evoluțiile macroeconomice ale României și construcția bugetară aferentă anului 2017. Comisia Europeană și-a exprimat acordul pentru oferirea de asistență tehnică, inclusiv pentru crearea unei Bănci de Dezvoltare în România și s-a convenit continuarea dialogului la nivel politic.

 

 

Citiți și despre: