Saxo Bank: Datele fundamentale pentru petrol rămân nefavorabile

25.01.2016

Preţul petrolului a atins un nou nivel minim la începutul săptămânii trecute, tras în jos și de vestea ridicării sancțiunilor impuse Iranului, sau de comentariile celor de la Agenția Internațională pentru Energie. Însă, preţul ţiţeiului și-a mai revenit după ce Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene, a declarat că se va concentra pe stimulare fiscală și după furtunile de zăpadă din SUA, avansul fiind de 15% în 24 de ore, arată o analiză realizată de Saxo Bank.

„Datele fundamentale pentru petrol rămân nefavorabile până nu vom vedea semne clare de limitare a producției. Șansele de creștere a prețului, în acest moment, sunt limitate. În vreme ce Draghi a aprins o scânteie, reacția agresivă a fost mai degrabă datorată unei piețe supravândute cu poziții short supraextinse”, a explicat Ole Hansen, Head of Commodity Strategy, Saxo Bank.

Pe parcursul săptămânii, totuși, energia a rămas cel mai slab performer, în vreme ce metalele prețioase au fost cel mai bun, din același motiv: sectorul speră la o revigorare a stimulului venit din partea băncilor centrale și o reducere a vitezei cu care SUA crește dobânda.

Conform sursei citate, aceste speranțe au generat creșteri și pentru trei dintre metalele industriale. Apoi, toate cele 6 metale industriale importante, în frunte cu nichelul, au crescut odată cu prețul acțiunilor, în timp ce cuprul a „săltat” și el binișor, după vestea potrivit căreia cea mai mare companie chineză de utilități plănuiește creșterea investițiilor în rețeaua națională.

Astfel, ţițeiul Brent a închis săptămâna trecută la un nivel de peste 30 dolari, însă trebuie să depășească pragul de 35 dolari pentru a consolida ideea că pragul de jos a fost stabilit.

Pe de altă parte, deși aurul a avut o săptămână relativ calmă, în pofida tulburărilor din alte zone, aurul și argintul rămân două dintre cele mai bune performere din alte clase de asseturi. Investitorii au început să se întoarcă, chiar și cei care folosesc produse exchange-traded, în timp ce fondurile hedge s-au întors la neutru, de la un record de poziții nete short la începutul anului.

„Părerea noastră este că o combinație între un dolar mai puternic și o revenire a prețului acțiunilor va fi o provocare la adresa aurului, în prima parte a lui 2016. Evenimentele recente au demonstrat că încrederea în aur s-a cam pierdut, de ceva vreme. Am putea vedea încercări de a-l duce spre 1,000 dolari/uncie, dar sentimentul pozitiv în creștere și absența performanțelor în alte clase ar putea duce prețul aurului mai sus, anul acesta”, a mai spus Ole Hansen.

 

 

Citiți și despre: