Topul celor mai bine plătite industrii în 2016

22.08.2016

De la an la an, piața joburilor din România începe să devină tot mai efervescentă. Odată cu începerea crizei economice, în anul 2008, foarte mulți oameni au rămas fără locuri de muncă, iar cei care au reușit să-și păstreze jobul au făcut-o prin prisma unei scăderi drastice a salariului. De atunci au trecut 8 ani, iar lucrurile par că încep să se echilibreze și în ţara noastră.

Pentru a afla care este situația salarială actuală pe piața din România, Hipo.ro a realizat un studiu la care au răspuns peste 2500 absolvenți și 210 angajatori. Potrivit raportului, în 2016 aproape o treime dintre absolvenți au un salariu care depășește 350 de euro, față de 19% în anul 2014.

Salarii in Romania

 

În ultimii ani, tot mai multe locuri de muncă sunt scoase la concurs pe Internet, iar salariile par să crească și ele substanțial de la an la an.

Astfel, 60% dintre candidați au obținut un salariu similar așteptărilor, uneori chiar și peste așteptările pe care le-au avut în cadrul procesului de recrutare, după cum reiese din studiul realizat de Hipo.

grafic 2

Topul celor mai bine plătite joburi din România

În domeniul IT se regăsesc și anul acesta cele mai mari salarii, acestea ajungând până la 5.079 lei, fiind îndeaproape urmat de domeniul Transporturilor aeriene, care oferă salarii de până la 5. 077 lei.

Pe locul trei se situează domeniul Intermedierilor financiare și asigurărilor cu 4.982 lei pe lună.

Alte industrii în care salariul nu este de neglijat sunt: Industria extractivă: 3.740 lei și industria Telecomunicațiilor: 3.711 lei.

salarii

Datele HIPO mai arată că din punctul de vedere al salariului mediu pe economie, în luna aprilie a acestui an a atins pragul de 2. 086 lei, cu 12,3% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.

Ce așteptări salariale au angajații

În Capitală, un angajat entry-level cu un background economic se așteaptă să primească un salariu de 2000 lei, iar în provincie, așteptările sunt de 1700 lei pentru 0-1 an experiență. Salariile cresc odată la doi ani cu aproximativ 1000 lei, suma atingându-și apogeul undeva la 4500 de lei pentru cei cu peste 5 ani de experiență.

Așteptările salariale ale angajaților din domeniul tehnic au o evoluție graduală, crescând la fiecare doi ani tot cu aproximativ 1000 lei și ajungând la un apogeu de 6000 lei pentru cei cu peste 5 ani de experiență.

Aşadar, în 2016 cele mai mari câștiguri se înregistrează în sectorul IT, iar cele mai mici în industria hotelieră.

Cea mai semnificativă creștere a câștigului salarial s-a înregistrat, din perspectiva de dinamică a pieței, în industria de silvicultură și exploatare forestieră (32,5%).

Articol realizat de Dragoș Gheban, manager partener la Catalyst Solutions
Cofondator Catalyst Solutions, Dragoș are o experiență de peste 10 ani în Resurse Umane, Employer Branding și Marketing. De-a lungul carierei sale a lucrat atât cu companii locale, cât și multinaționale din diverse industrii: Tehnologie și Telecomunicații, FMGC, Consultanță, domeniul bancar, inginerie, vânzări și BPO. Dragoș are o profundă înțelegere a dinamicii afacerilor și are capacitatea de a oferi soluții adaptate nevoilor angajatorilor.

 

Citiți și despre: