Tribunalul București: Greva SANITAS este ilegală

04.11.2016

Tribunalul București a stabilit că greva Federației SANITAS este ilegală și a dispus încetarea acestei forme de protest. Decizia instanței vine după ce Ministerul Sănătății a sesizat, luni, 31 octombrie, judecătorii privind modul nelegal în care a fost organizat acest protest.

Federația SANITAS a fost atenționată în repetate rânduri că demersul sindical nu îndeplinește condițiile legale pentru declanșarea conflictului de muncă.

Acte normative în vigoare stabilesc condițiile clare în care poate fi declanșat un conflict de muncă și în care pot fi solicitate majorări salariale.

Astfel, solicitările SANITAS ar fi dus la majorări salariale pentru anumite categorii de personal, ceea ce încalcă Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010.

De asemenea, declanșarea conflictului de muncă s-a făcut fără respectarea procedurilor stabilite de Legea privind dialogul social – nr.62/2011.

Astfel, art. 17 alin. (1) din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată, prevede că “nu se pot promova acte normative cu mai puțin de 180 de zile înainte de expirarea mandatului Guvernului, în conformitate cu art. 110 alin. (1) din Constituția României, republicată, care să conducă la creșterea cheltuielilor de personal”.

Totodată, Ministerul Muncii a comunicat Federației SANITAS că, potrivit Legii dialogului social nr. 62/2011, nu poate declanșa conflictul colectiv de muncă deoarece există un contract colectiv de muncă (CCM) încheiat și înregistrat legal la nivelul sectorului de activitate „Sănătate. Activități Sanitar – Veterinare”. Valabilitatea contractului este până la 31.12.2016 și, potrivit legii, pe durata existenței unui CCM, angajații nu pot declanșa un conflict colectiv de muncă.

Legea 62/2011 mai prevede că nu pot constitui obiect al conflictelor colective de muncă revendicările angajaților pentru a căror rezolvare este necesară adoptarea unei legi sau a altui act normativ.

De asemenea, s-a atras atenția că o grevă se poate declanșa, conform Legii 62/2011, numai după înregistrarea conflictului de muncă la Ministerul Muncii și după parcurgerea etapelor obligatorii prevăzute de lege, respectiv declanșarea conflictului colectiv de muncă și parcurgerea etapei de conciliere.

Decizia instanței poate fi atacată cu recurs.

 

 

Citiți și despre: