UNSAR: Dauna medie totală la nivelul pieței RCA a atins nivelul maxim

25.08.2016

Dauna medie totală la nivelul pieței RCA a atins nivelul maxim de până acum, din cauza creșterii cu aproape 90% a daunei medii pe dosarele de vătămări corporale. Într-un comunicat de presă, Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) avertizează asupra atingerii celei mai mari valori de până acum a daunei medii totale în al doilea trimestru al anului 2016, conform datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

În acest context, UNSAR reiterează necesitatea introducerii unui sistem predictibil pentru reglementarea despăgubirilor pentru daune morale asociate vătămărilor corporale.

Conform datelor publicate de autoritatea de reglementare în domeniu, atingerea valorii maxime de până acum a daunei medii totale la nivelul pieței RCA a fost cauzată de majorarea daunei medii pe dosarele de vătămări corporale cu 88,3% peste nivelul din trimestrul I 2016. Totodată, dauna medie pe segmentul dosarelor cu daune materiale a crescut cu 8% față de trimestrul I 2016.

Cheltuielile cu despăgubirile, pe fondul unei frecvențe ridicate a daunelor și a majorării sumelor plătite pentru vătămări corporale, cresc într-un ritm alarmant. Dacă ne referim strict la despăgubirile pentru daunele morale, suma plătită în anul 2015 a reprezentat o creștere de aproape 2000% față de despăgubirile plătite în anul 2007. Mai mult decât atât, ponderea despăgubilor pentru daune morale din totalul despăgubirilor pentru daune auto a înregistrat o creștere de peste 1000%, în aceeași perioadă de timp.

“Încă o dată se dovedește necesitatea introducerii sistemului tabelar de acordare a despăgubirilor pentru daune morale, elaborat de către Societatea Română de Medicină Legală și promovat de-a lungul timpului de UNSAR. Sistemul va avea efecte pozitive atât pentru victime, cât și pentru asigurați. Persoanele prejudiciate vor beneficia de un tratament nediscriminatoriu, iar durata necesară obținerii despăgubirilor se va scurta. În același timp, sistemul tabelar va conduce la scăderea costurilor legate de instrumentarea daunelor și a costurilor de reasigurare, ceea ce va reduce presiunile asupra pieței de asigurări și va avea efecte pozitive asupra primelor de asigurare”, a declarat Florentina Almăjanu, director general UNSAR.

 

 

Citiți și despre: