XTB România: Piețele financiare ar putea cunoaște o corecție severă

27.02.2014

Piețele financiare ar putea cunoaște o corecție în următoarea perioadă, după ce anul trecut acestea au fost atractive pentru investitori. Potrivit unei analize a XTB România, probabilitatea de apariţie a unor corecții severe în lunile următoare este în creștere, iar Bursa de Valori București nu face excepție.

”Cu toate că pentru companiile listate la București indicii de evaluare prin raportare la profituri, active sau cifra de afaceri sunt mai atractivi în comparație cu cei din Germania sau SUA (în medie), destinul pieței locale e strâns legat de suișurile și coborâșurile sentimentului global. Capitalul extern este capabil să imprime trenduri ample, în timp ce investitorii locali au o abordare, în general, nu de formatori, ci de ”primitori” de direcție”, a explicat Claudiu Cazacu, analist șef al XTB România.

Astfel, pe piețele globale dezvoltate este vizibilă detașarea investitorilor, care se apropie de situația de subestimare a unor riscuri, în condițiile în care indicele de volatilitate VIX este cu atât mai coborât cu cât nevoia de a ”cumpăra” protecție la eventuale mișcări dezavantajoase – în principal descendente – este mai mare.

Luni, 24 februarie, VIX a ajuns la 14 puncte, în preajma nivelurilor atinse înainte de criza financiară din anul 2007, deși încă la aproape trei puncte distanță de minimul, corespunzător optimismului extrem pre-2007.

”Seninătatea cu care sunt privite investițiile în acțiuni ține de fluxul de bani nou creați de către Fed, dar și de optimismul privitor la economia reală americană, care pare a fi intrat pe o creștere durabilă. Încetinirea industriei și a serviciilor observată în cifrele recente e pusă pe seama vremii foarte reci, în timp ce abordarea principală rămâne optimistă. Marea întrebare este dacă nu cumva tocmai aici se găsește punctul slab al entuziasmului”, a detaliat analistul XTB.

Însă, revenirea din Statele Unite convinge Federal Reserve (Fed) să aducă politica monetară spre normal, reducând treptat până la zero injecțiile de lichiditate.

”Or tocmai acestea au dat investitorilor argumentul principal pentru a privi cu seninătate și uneori chiar euforie piețele de acțiuni, coborând simultan și volatilitatea. Fără ”scutul” Fed, și după ani buni de protejare artificială, investitorii s-ar putea trezi nepregătiți în înfruntarea cu furtunile viitoare”, au mai precizat Claudiu Cazacu.

În plus, în Europa, creșterea economică e încă fragilă, iar avansul estimat la 1% pentru acest an este prea mic pentru a rezista la un scenariu nefavorabil determinat de factori adverși neanticipați în piețe – precum o accelerare a prețului mărfurilor agricole sau a petrolului.

Astfel, Banca Centrală Europeană ar putea fi nevoită să intervină pentru a evita domolirea prețurilor până în zona în care deflația începe să fie luată în calcul, ajutând astfel piața de capital europeană, care ar putea performa, în termeni relativi, mai bine decât cea americană.

Citiți și despre:

  • Ce ramdamente au adus în 2013 investiţiile cu grad de risc mai ridicatCe ramdamente au adus în 2013 investiţiile cu grad de risc mai ridicat Opţiunile de investiţii ”fără risc” au generat şi în 2013 randamente mult reduse faţă de cele care implică anumite grade de risc, iar spiritul întreprinzător al celor care ar fi fost dispuşi să îşi asume […]
  • Evoluţiile valutare scumpesc importurile din ChinaEvoluţiile valutare scumpesc importurile din China Plecând de la evoluțiile cursurilor valutare din 2014 şi cele estimate pentru acest an, importurile din China ar trebui să se scumpească per total cu 17-18%, conform unei analize Tradeville. Prin urmare, […]
  • Costuri mai mari pentru utilizarea cardurilorCosturi mai mari pentru utilizarea cardurilor Limitarea comisioanelor de interchange va avea un impact asupra posesorilor de carduri, atrage atenţia MasterCard. Astfel, utilizarea cardurilor va costa mai mult pentru persoane. În plus, mai există un risc: […]
  • Cum se vor calcula accizele de la 1 ianuarie?Cum se vor calcula accizele de la 1 ianuarie? Ministerul Finanțelor Publice a lansat săptămâna trecută în dezbatere publică proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal și modificarea unor […]
  • Radiografia economiei românești în 2017Radiografia economiei românești în 2017 Care sunt cele mai sigure investiții pe care le putem face în noul an? Cu cea mai mare creștere a PIB-ului din Uniunea Europeană pe parcursul anului 2017, în România se poate vorbi în prezent despre câteva […]