Stiri: Companii

actiunea 411 bis

1.900 de proiecte, depuse pentru acțiunea 411 BIS

03.11.2022

Acțiunea 411 BIS. La 31 octombrie s‑a închis apelul de proiecte pentru măsura 4.1.1 BIS, pentru care au aplicat 1.906 de potențiali beneficiari. În această perioadă, alte apeluri în valoare totală de

500 de milioane de euro, pentru eficiență energetică, sunt deschise pentru mediul de afaceri.

„Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene continuă să înregistreze progrese în implementarea pachetului de măsuri în valoare de 1,5 miliarde de euro inițiat pentru sprijinirea mediului de afaceri. Acest pachet vine ca răspuns la crizele simultane cu care se confruntă România post-pandemică, respectiv liberalizarea prețului la energie, creșterea prețului carburanților și criza generată de invazia Federației Ruse asupra Ucrainei, cu impact major asupra sectorului antreprenorial, unul dintre cele mai importante sectoare pentru competitivitatea și prosperitatea țării”, se precizează în comunicat.

Acțiunea 4.1.1 BIS

La 31 octombrie s‑a închis apelul de proiecte pentru Măsura 4.1.1 BIS, prin care a IMM-urile din industria alimentară și a construcțiilor primesc granturi de investiții pentru retehnologizare în valoare de 300 milioane euro. În decurs de o săptămână, au aplicat 1.906 de potențiali beneficiari.

„Spuneam recent că niciodată nu am avut probleme, să nu ne realizăm ţinta de absorbţie atunci când a fost vorba despre mediul de afaceri, când companiile au fost implicate în apelurile de proiecte şi a trebuit să implementeze proiectele. Ei bine, deși cunoșteam acest potențial, tot am fost surprins de interesul acordat pentru Măsura 411 BIS, unde s‑au depus peste 1.900 de proiecte. Această atitudine proactivă este principala noastră resursă prin care ne putem consolida o poziție competitivă la nivel european.

Mai avem în această perioadă apeluri deschise în valoare totală de 500 de milioane de euro, în cadrul pachetului de 1,5 miliarde pregătit din Politica de Coeziune 2014–2020. Separat, suntem pe ultima sută de metri cu pregătirea apelului pentru digitalizarea IMM-urilor, unde avem o alocare de 350 de milioane de euro prin PNRR. Ne-am angajat să susținem mediul de afaceri și să oferim predictibilitate și cred că, prin toate aceste măsuri pe care le implementăm, reușim să oferim acea dinamizare de care antreprenorii aveau nevoie”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Cum sunt construite măsurile?

Acțiunea 411 BIS. Măsurile de 1,5 miliarde de euro sunt construite astfel:

– 400 de milioane euro prin Măsura 4.1.1 pentru investiții destinate retehnologizării, în vederea refacerii capacității de reziliență;

– 300 de milioane euro prin Măsura 4.1.1 BIS pentru investiții în retehnologizare acordate IMM-urilor din domeniul industriei alimentare și al construcțiilor;

– 500 de milioane euro sub formă de granturi destinate eficienței energetice;

– 300 de milioane de euro prin Măsura 4.1.2, sprijin pentru sectorul agroalimentar sub formă de  microgranturi și granturi pentru capital de lucru.

Acțiunea 4.1.1 BIS

La 15 mai 2022, a fost aprobată OUG 113/2022, care reglementează Măsura 4.1.1 BIS, prin care IMM-urile din industria alimentară și a construcțiilor vor putea contracta granturi de investiții pentru retehnologizare în valoare de 300 milioane euro, din Programul Operațional Competitivitate (POC).

Această măsură reglementează cadrul pentru finanţarea IMM-urilor care își desfășoară activitatea în domeniile:

a) industriei alimentară panificație, patiserie și alte activități asimilate acestora, inclusiv procesare, prelucrare, distribuție și ambalare;

b) construcții, materiale de construcții, echipamente, mijloace de transport specifice, utilaje, tehnologii în construcții.

Ce tip de investiții vor fi finanțate?

Acțiunea 411 BIS. Proiectele aferente apelului vor finanța investiții destinate retehnologizării, în vederea refacerii capacității de reziliență și vor avea ca activități eligibile:

a) modernizarea/echiparea/racordul la utilități publice/ eficiență energetică a infrastructurilor de tip clădiri specifice aferente capacităților de producție existente, precum și pentru alte categorii de cheltuieli aferente infrastructurilor specifice de producție pentru care nu este necesară obținerea de autorizații de construire în conformitate cu legislația specifică în vigoare;

b) dotarea cu echipamente, utilaje specifice, mobilier specific, dotări IT, inclusiv pentru eficiență energetică, necesare activității de producție, precum și alte achiziții de bunuri de această natură care sunt necesare capacităților de producție existente.

Câte proiecte au fost încărcate?

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Competitivitate anunță că pe parcursul acestui proces au fost încărcate 1.906 proiecte, în valoare totală de 666.700.639,68 euro, distribuite în cadrul apelurilor astfel:

– 458 de proiecte în cadrul apelului aferent Acțiunii 4.1.1 BIS Investiții în retehnologizare în domeniul alimentar, în valoare de 134.930.014,96 euro;

– 1448 de proiecte în cadrul apelului aferent Acțiunii 4.1.1 BIS – Investiții în retehnologizare în domeniul construcțiilor, în valoare de 531.770.624,71 euro.

Contractele de finanțare urmează să fie semnate cu clauza suspensivă începând cu finalul lunii în curs. Detalii la https://mfe.gov.ro/1-900-de-proiecte-depuse-pentru-actiunea-411-bis-alte-apeluri-de-500-milioane-de-euro-sunt-deschise-in-aceasta-perioada-pentru-mediul-de-afaceri/

Citește și Granturi pentru investiții destinate industriei prelucrătoare