1 din 10 români fumează țigări de contrabandă

07.07.2017

În 2016, românii au consumat 4,41 miliarde de țigarete de contrabandă, reprezentând aproximativ 10% din cele 48 de miliarde consumate la nivelul întregii Uniuni Europene (UE). Astfel că România ocupă locul 6 în UE ca țigări de contrabandă consumate, conform unui studiu realizat de către KPMG pentru think-tankul britanic RUSI (Royal United Services Institute).

 „Țigările ilicite costă Guvernul român și contribuabilii milioane de euro, acesta fiind și motivul pentru care vom continua, alături de autorități, lupta împotriva contrabandei cu țigarete”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Afaceri Externe al British American Tobacco România.

România se află pe un îngrijorător loc 6 în UE ca volum de țigări de contrabandă consumate, după Franța (8,96 miliarde), Polonia (6,16 miliarde), Marea Britanie (5,55 miliarde), Germania (4,8 miliarde) și Italia (4,43 miliarde). Piața de contrabandă din țara noastră (16,4%) este însă cea mai mare din grupul celor 6 raportată la consumul total de țigarete, fiind urmată de Polonia (15%), Franța (14,8%), Marea Britanie (14,3%), Italia (5,8%) și Germania (5,2%).

Totodată, studiul realizat de KPMG mai arată că nivelul pieței negre din România este mult peste media europeană de 9% din cauza celor 2.000 de km de graniță cu state non-UE în care țigările costă o treime din prețul de vânzare din România, precum și din cauza accesului facil la produse de contrabandă. Principalele țări de origine pentru țigările de contrabandă din România sunt Ucraina și Moldova, unde țigările costă în medie mai puțin de 4,5 lei.

Conform Eurobarometrului 2016, 83% dintre românii intervievați au primit oferte de țigări de contrabandă chiar pe stradă, cu 40% mai mult decât media europeană, ceea ce dovedește îndrăzneala tot mai mare a traficanților de țigări, încurajată de profitabilitatea ridicată și riscurile reduse, precum și nevoia de intensificare a eforturilor autorităților pentru combaterea fenomenului.

 

 

Citiți și despre: