Stiri: IT&C

1 miliard de abonamente 5G, până în 2023

06.12.2017

Tehnologia 5G va acoperi peste 20% din populația de pe mapamond în următorii șase ani, conform celui mai recent studiu Mobility Report al Ericsson. Astfel, compania estimează că până în 2023, la nivel mondial, urmează să fie încheiate peste 1 miliard de abonamente 5G pentru broadband mobil.

Într-o primă fază, tehnologia 5G va fi implementată în zone urbane cu o densitate mare a populației, urmând să acopere peste 20% din populația lumii până la finalul lui 2023. Primele rețele comerciale bazate pe 5G New Radio (NR) vor fi live în 2019, cu implementări majore așteptate în anul 2020. Se estimează că primele implementări 5G vor fi realizate pe piețe precum SUA, Coreea de Sud, Japonia și China.

Traficul global de date mobile

În plus, traficul mobil de date este așteptat să crească de opt ori până în anul 2023, ajungând până la 110 exabiți pe lună până la finalul acestei perioade. Mai exact, această cantitate lunară este echivalentul a 5,5 milioane de ani de difuzări video HD.

Traficul mobil va continua să avanseze în toate regiunile, SUA înregistrând cel mai mare consum mediu pe smartphone, de peste 7GB pe lună până la sfârșitul anului curent.

Consumul de conținut video continuă să fie principala sursă generatoare de trafic de date mobil, în contextul în care generația millenials – cei cu vârste cuprinse între 15 și 24 – sunt cei mai avizi consumatori de conținut video, vizionând video online de 2,5 ori mai mult decât cei cu vârste peste 45 de ani.

Implementări LTE

Până la finele lui 2017, LTE va fi tehnologia de acces mobil dominantă. Se anticipează că, până la finalul anului 2023, la nivel mondial vor exista 5,5 miliarde de abonamente LTE, acoperind peste 85% din populația lumii.

„Cel mai recent raport Ericsson Mobility Report evidențiază atât tendințele de creștere ale abonamentelor mobile și traficului mobil de date, cât și eforturile industriei de a găsi soluții pentru presiunea tot mai mare pusă asupra rețelelor mobile la nivel global”, a spus Niklas Heuveldop, Chief Strategy Officer and Head of Technology and Emerging Business, Ericsson. „Mai mult decât atât, raportul analizează și apariția unor noi cazuri de utilizare, pe măsură ce capabilitățile rețelelor evoluează – cum ar fi pentru a susține smartwatch-uri, alarme IoT și servicii de mentenanță și reparații asistate de realitate augmentată. Pe măsură ce ne pregătim pentru 5G, aceste tendințe vor continua să definească evoluția industriei mobile.”

Raportul include și trei articole despre tendințe tot mai puternice în industrie:

„Shifting mobile data plans” analizează trecerea către planuri tarifare din ce în ce mai mari, precum și consumul adevărat de date în cadrul diferitelor planuri. Articolul subliniază importanța unui mix echilibrat de planuri de date, inclusiv nelimitate, care se adresează diferitelor tipuri de consumatori.

„Enhancing the event experience” se concentrează pe modul în care organizatorii de evenimente și operatorii pot veni în întâmpinarea vizitatorilor prin servicii digitalizate și experiențe imersive.

„Millennials’ expectations for 5G” explorează cum acest segment de vârstă percepe experiența mobilă, așteptările lor de la 5G și cum sunt afectați operatorii de punctele acestora de vedere.