Stiri: Finante

1 miliard de euro, finanțare pentru cooperare transfrontalieră

08.01.2016

Comisia Europeană a adoptat o serie de programe de cooperare transfrontalieră, care deţin un buget total de 1 miliard de euro, prin care vor fi finanţate proiecte din 27 de state, inclusiv România şi Republica Moldova.

Aceste programe sunt menite să sprijine dezvoltarea socială şi economică a regiunilor situate de ambele părţi ale frontierelor externe ale UE.

„Cooperarea transfrontalieră este esenţială pentru evitarea creării unor noi linii de separare. Această nouă finanţare va contribui la o dezvoltare regională mai integrată şi mai durabilă a regiunilor frontaliere învecinate şi la o cooperare teritorială mai armonioasă în zona frontierelor externe ale UE”, a declarat Johannes Hahn, comisarul pentru Politica europeană de vecinătate şi negocieri privind extinderea.

Acest tip de cooperare transfrontalieră este un element important al politicii de vecinătate a UE, în cadrul căruia se va acorda prioritate proiectelor care susţin dezvoltarea durabilă de-a lungul frontierelor externe ale UE, reducându-se astfel diferenţele dintre nivelurile de trai şi abordându-se provocări comune prezente de o parte şi de alta a acestor frontiere.

„Sunt foarte mulţumită că Fondul european de dezvoltare regională poate contribui la apropierea UE de vecinii săi. Programele de cooperare transfrontalieră reprezintă exemple concrete ale modului în care UE acţionează pentru a-i ajuta pe cetăţeni să facă faţă unor provocări comune, creând astfel un veritabil sentiment de solidaritate şi stimulând în acelaşi timp competitivitatea economiilor locale”, a declarat Corina Creţu, comisarul pentru Politica regională.