Stiri: Sanatate

10% dintre români suferă de depresie

01.07.2015

Depresia este o afecțiune care adesea scapă nediagnosticată și din păcate de multe ori este recunoscută doar atunci când are loc tentativa suicidară, uneori chiar dacă persoană își anunța din timp gândurile legate de sinucidere, atrate atenţia Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie (ARPP).

„În România, nu există studii epidemiologice cu privire la incidența depresiei în rândul populației generale, se estimează că aproape 10% din populația României suferă tulburări de tip depresiv. Obstacolele vieții cotidiene adesea precipita evoluția bolii și duc mai rapid către sinucideri”, spune aceştia.

În ţara noastră, frecventa cazurilor de suicid la tinerii de 15-19 ani este cu circa 50% peste media europeană și cu 21% mai mare la adulții romani în vârstă de 50-54 de ani. Conform Institute for Health Metrics and Evaluation (2013), tulburarea depresivă majoră ocupa locul al doilea (după durerile de spate) în privința afecțiunilor ce determina disabilitate în România.

În documentul ce prezintă strategia Ministerului Sănătății pentru perioada 2014-2020, autoritățile par a recunoaște că „până nu de mult timp” promovarea sănătății mintale și prevenirea tulburărilor mintale a constituit o temă „relativ neglijată ca prioritate de sănătate publică” și că există ‘”servicii comunitare insuficient dezvoltate”, și un „model prevalent de îngrijire învechit, necentrat pe client”.

Cu toate acestea, bugetul destinat programelor naționale de sănătate mintală, reprezintă încă o parte insignifianta din totalul bugetului programelor naționale de sănătate (0,002% în 2015).

Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie (ARPP) și Alianța Romană de Prevenție a Suicidului (ARPS) consideră că este necesară finanțarea unor programe naționale de sănătate mintală care să se implice în dezvoltarea unei abordări terapeutice mai eficace în cazul afecțiunilor cu risc suicidar.