Test pentru cei care vor să înceapă o afacere: eşti antreprenor, vizionar sau inventator? Dacă v-ați decis ca anul 2014 să fie anul în care să porniți pe cont propriu și să deschideți o afacere în domeniul care vă pasionează ori în cazul în care cochetați de mult timp cu această idee, dar credeți că anul acesta va fi cel “norocos” atunci ar trebui să răspundeți la un set de întrebări înainte pentru a vedea unde vă poziționați exact înainte să pășiți pe drumul antreprenoriatului.
E drept că niciun curs și niciun sfat nu poate să fie de ajuns pentru un nou drum precum acela în care îți deschizi propria afacere, dar o cercetare de piață, la care se adaugă răspunsurile sincere la o serie de întrebări cheie pot veni în ajutor, oferind o viziune mai clară asupra viitorului apropiat.
1. Aveți încredere 100% în ideile voastre?
Dacă răspunsul este “nu” sau dacă ați avut nevoie de mult timp pentru a răspunde afirmativ atunci ar fi bine să mai așteptați o perioadă. Poate este nevoie de experiență sau de siguranță. Atunci când cineva pornește pe drumul antreprenoriatului se gândește numai la beneficiile acestui lucru, doar că pe parcurs vor exista și foarte multe probleme, de la facturi neplătite, la lipsă de proiecte constante și nu numai. Numai cineva foarte încrezător în propriile forțe va putea reuși până la final. Este nevoie de mult optimism și la fel de mult de încredere, plus un dram de noroc, o combinație care de multe ori nu este mereu perfectă.
2. Ce înseamnă responsabilitatea?
Desigur, este minunată ideea de a avea timp liber atunci când se dorește asta, lipsa managerilor și a ideilor clare și bine puse la punct de altcineva, care nu de puține ori sunt diferite față de cele ale angajaților, dar cuvântul cheie în antreprenoriat este de fapt “responsabilitatea”.
Fiecare este pe cont propriu și asta înseamnă de la muncă de creație, până la produsul finit și livrat. Pe acest parcurs singurul responsabil este antreprenorul, cu alte cuvinte succesul este pe umerii lui, la fel ca și eșecul.
3. Ce reprezintă munca de echipă?
Dacă sunteți genul de persoane care au nevoie permanentă de ghidaj și de motivație din partea celorlalți sau dacă nu reușiți să vă manageruiți foarte bine timpul atunci aceste două lucruri se pot dovedi “fatale” într-o afacere.
Deadline-urile vor fi stabilite de o singură persoană, adică chiar de către voi, și de multe ori lucru în echipă, cu idei și piste diferite de la mai multe persoane, este unul de succes. Poate fi dificil să nu existe nicio strategie pusă la punct de altcineva, fără indicații precise , dar această independență are părțile ei pozitive, întrucât veți fi siguri de rezultatele voastre și de cantitatea de muncă versus calitate.
4. Când vorbim despre nevoi care dintre acestea sunt cele de pe primul loc?
În cazul în care răspunsul este “nevoile clienților” atunci este corect. Dacă ați pornit pe cont propriu asta nu înseamnă că nu mai trebuie să dați socoteală nimănui. Da, nu mai există manageri direct sau indirecți, dar există clienți fără de care nu ați putea conduce afacerea lansată, iar nevoile și cerințele lor vor fi unele care vă vor ghida activitățile.
5. Inventator sau antreprenor?
Multe dintre ideile de succes au pornit de la o simplă idee care a schimbat lumea și care răspunde mai multor probleme, numai că un produs inedit și care să aibă succes nu are nevoie doar de o idee bună, ci de o strategie de business, de investiții și suport.
Invenatorul se concentrează pe produs, pe ideile produsului care va schimba ceva, dar ignoră de multe ori stagiile de dezvoltare ale acestuita și nevoile clienților.
6. Valoarea imaginată este la același nivel și pentru clienți?
Chiar dacă afacere este una cu rezultat optimist, se întâmplă uneori ca valoarea oferită de antreprenor unui produs sau serviciu să nu fie egală cu cea pe care o gândesc posibilii viitori clienți. Pasiunea și încrederea sunt două dintre elementele cheie de succes pentru o afacere, dar în același timp este nevoie de o perspectivă globală și de o analiză clară asupra valorilor și plusului de valoare pe care un produs sau serviciu îl aduce publicului țintă.
7. Care sunt noutățile aduse pe piață?
Dacă ideea business-ului este una care există și funcționeză deja pe piață asta nu înseamnă că și afacerea nouă va funcționa. Cu atât mai mult dacă piața este suprasaturată cu astfel de afaceri.
Desigur, cheia succesului nu constă nici în găsirea unei nișe care nu există deloc pe piață, ci în existența unei balanțe între cele două, balanța la care se adaugă cerințele pieței și nivelul acesteia. Ca o concluzie, o idee strălucită nu presupune cu siguranță un succes pe măsură, dar perseverența, cercetarea pieței, a cerințelor și ofertelor și găsirea unor soluții da.
8. Sunteți dispuși să vă ocupați de mai multe domenii în același timp?
Atunci când sunteți angajații unei companii vă cunoașteți foarte bine task-urile și responsabilitățile. În momentul în care vă decideți să mergeţi pe cont propriu lucrurile se schimbă radical și din acel moment toate rolurile unei companii vor fi deținute de către voi, de la lucruri logistice, până la promovare, implementare și, desigur, realizarea unui produs excelent. Lansarea unei afaceri presupune acceptarea multor roluri, unele mai plăcute și altele mai puțin dezirabile într-o singură zi de lucru.
9. Există suport financiar?
Sunt start-up-uri care nu au profit nici după cinci ani de zile și asta nu înseamnă că nu sunt de succes, ci că nu au descoperit care este drumul pe care trebuie să-l urmeze pentru a monetiza eficient munca.
Este foarte important ca antreprenorii să privească viitorul nu ca pe o sursă sigură de profit, ci ca pe o oportunitate pentru dezoltare personală. Tocmai din acest motiv, mulți sunt cei care au început să lucreze la afacerea lor în timp ce încă aveau un loc de muncă, așa li se asigura un venit constant în timp ce încercau să-și împlinească visul. Desigur, acestea sunt cazurile ideale în care locurile de muncă le permiteau antreprenorilor să aibă timp și pentru alte investiții de timp.
10. Cum reacționați atunci când sunteţi dezamăgiti?
Dezamăgirea și refuzurile ambiționeză antreprenorii de succes. Nimic nu este imposibil și ei știu asta și învață din greșeli în mod constant. Veștile nu tocmai bune precum investitori pierduți ori care s-au îndreptat către alte domenii ori facturi neplătite, opinii nefavorabile de la clienți și nu numai – acestea sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le confruntă cei care sunt la început de drum și care, într-un final, îi întăresc și îi pregătesc pentru succes.
Întrebările de mai sus sunt doar câteva dintre cele pe care ar trebui să și le pună oricine care dorește să înceapă o afacere pe cont propriu, dar cu ambiție, perseverență și multă încredere totul se poate.