Slide

Stiri: Finante

10 milioane euro, economiile realizate de bucureştenii cu repartitoare pentru căldură

20.03.2015

Economiile realizate de locuitorii Bucureştiului care şi-au montat repartitoare în apartamente au depăşit valoarea de 10 milioane de euro, în primele patru luni ale sezonului rece. Per total, reducerile reprezintă o scădere a costurilor pentru încălzire cu 29,7% în comparaţie cu apartamentele necontorizate, arată o analiză ista România, elaborată pe baza datelor furnizate de RADET București, pentru perioada octombrie 2014 – ianuarie 2015.

La polul opus, bucureştenii care nu au optat pentru montarea repartitoarelor au avut de achitat facturi la încălzire, mai mari cu 11,7 milioane de euro.

Potrivit ista România, dacă toate blocurile din capitală ar fi fost contorizate, bucureştenii ar fi economisit cumulat nu mai puţin de 21,8 milioane euro, în perioada octombrie 2014 – ianuarie 2015.

„Blocul în care locuiesc, bloc nereabilitat termic, dar care are montate repartitoare în toate cele 60 de apartamente, în perioada noiembrie 2014 – ianuarie 2015, a consumat 247,21 Gcal,  în valoare de 41 996 RON. Blocul vecin, blocul 3, reabilitat termic, care are același număr de apartamente dar nu are repartitoare, a consumat 329,96 Gcal, în valoare de 56 054 RON. Deci, locatarii din blocul 4 cu repartitoare au facut economii la factura de căldură în valoare totală de 14 058 RON, cu 25% mai puțin decât cei din blocul 3, necontorizat”, a spus Alexandru Ciocsirescu, președinte al unei Asociaței de locatari.

Cu toate că legislaţia în vigoare prevede obligativitatea montării repartitoarelor pentru atingerea standardelor europene de eficienţă energetică, doar 47% dintre locuitorii capitalei și-au montat repartitoare.

„Este extrem de important ca prevederile legislative să fie comunicate corespunzător pentru a informa populaţia cu privire la avantajele repartitoarelor de costuri, pentru contorizarea individuală. Aşa cum reiese din analiza prezentată de ista, în cazul în care toate apartamentele din Bucureşti ar fi fost contorizate, economia realizată ar fi depăşit 20 de milioane de euro, iar aici ne referim strict la primele patru luni ale sezonului de încălzire 2014 – 2015. Montarea repartitoarelor reprezintă o investiţie ce poate fi amortizată în aproximativ două sezoane de încălzire. Practic, economiile realizate se resimt  pe toată durata de exploatare a repartitoarelor, prin reglarea consumului de energie termică în funcţie de nevoile reale ale fiecărui cetățean”,  a declarat Marian Șișu, director general ista România.

România a aderat, alături de celelalte state ale Uniunii Europene, la normativele de eficienţă energetică, transpuse prin Legea 121/2014. Directiva europeană prevede un cadru comun de măsuri pentru promovarea eficienței energetice pe teritoriul Uniunii Europene, cu scopul de a se asigura atingerea obiectivului principal al UE, respectiv 20 % în materie de eficiență energetică până în 2020, precum și de a deschide calea pentru creșterea  eficienței energetice, în viitor.

Conform Legii 121/2014, locatarii clădirilor rezidenţiale alimentate de la sistemul centralizat de încălzire sunt obligaţi să îşi monteze, până la 31 decembrie 2016, repartitoare pentru repartizarea costurilor energiei termice.

La nivel european, România are unul dintre cele mai scăzute grade de contorizare, de doar 50%, la polul opus aflându-se Germania şi Danemarca, cu un grad de contorizare de 100%. În prezent, la nivel naţional, peste 1.300.000 de apartamente sunt conectate la sistemul centralizat de încălzire termică.