Stiri: Economie

10 sectoare de activitate absorb aproape jumătate din forţa de muncă

22.01.2016

Conform unui studiu realizat de ICAP România, industria prelucrătoare, agricultura, construcţiile şi învăţământul au pierdut importante segmente ale forţei de muncă în favoarea zonei antreprenoriale, în special comerţ.

În România activează aproape 200.000 de companii mici şi mijlocii în acest domeniu. Majoritatea îşi bazează activitatea pe un concept de afaceri cu o valoare adăugată mică – cumpără de la producători şi vând către alte companii, spre deosebire de o abordare bazată pe producţie sau cercetare – domenii care presupun însă un necesar de capital mult mai mare, respectiv de o calificare înaltă.

La sfârşitul anului 2014, clasamentul primelor 10 sectoare care concentrează 48% din forța de muncă totală și 53% din cifra de afaceri, este condus de comerțul cu amănuntul, cu excepția autovehiculelor și motocicletelor. Acesta este urmat de comerțul cu ridicata cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete, transporturile terestre și transporturile prin conducte, construcțiile de clădiri, industria alimentară, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, activități de investigații și protecție, lucrări speciale de construcții, restaurante și alte activități de servicii de alimentație.

Cifra de afaceri totală este în creștere cu 6,2% față de 2013, iar firmele care activează în sectoare din top 10 și care au raportat profit în 2014 au menţionat un rezultat total mai mare cu 25% față de 2013, în timp ce pierderea raportată a fost în 2014 cu 15% mai mică decât în 2014.