Ministerul Sănătății, Institutul Național de Transfuzie Sanguină, Centrul de Transfuzie Sanguină București și Ministerul Afacerilor Interne, în parteneriat cu PRIAevents, organizează un eveniment public de donare de sânge pentru marcarea Zilei Mondiale a Donatorului.
În Piața Revoluției, în parcarea MAI, vor fi amplasate două centre mobile de donare unde doritorii vor putea dona sânge între orele 8.00 — 15.00.
Derulat sub îndemnul „TU poți salva o viață ! Donează sânge!”, evenimentul va beneficia de prezența unor persoane publice importante, reprezentanți ai autorităților și ai asociațiilor de pacienți.
În România, numărul celor care donează continuă să rămână mic iar cantitatea necesară de sânge este cu greu acoperită. Proporția donatorilor, de numai 2%, este încă prea mică în raport cu media europeană de 6%. Numai la Centrul de Transfuzii București zilnic sunt recoltate aproximativ 200 de pungi de sânge în timp ce necesarul ar fi de aproximativ 300 de pungi.
Lipsa unei educații eficiente, prejudecățile, poate comoditatea sau neconștietizarea deplină a importanței donării de sânge, sunt numai câțiva dintre factorii care determină numărul mic al donatorilor.
„Pe lângă mulțumirea că sângele lui poate salva o viață, donatorul îi face un bine și sănătății proprii. Întrucât sângele are capacitatea de a se reface, celule ‘proaspete’ ajung în fluxul circulator, contribuind la starea generală de sănătate. Totodată, studiile au arătat că donatorii de sânge fideli au o incidență de infarct cu mult mai mică decât persoanele care nu donează sânge. În plus, donarea periodică reglează tensiunea iar hipertensiunea (dacă apare) se va instala mai târziu decât la un nedonator. Un alt beneficiu care nu trebuie deloc ignorat este reprezentat de faptul că donatorul, prin analizele implicite care se fac sângelui donat, are certitudinea că nu este bolnav sau, dacă apar probleme, se poate interveni din timp”, a declarat Dr. Andy Rosin, director general Institutul Național de Transfuzie Sanguină.
La evenimentul din 15 iunie, participă și reprezentanți ai pacienților pentru a evidenția o dată în plus necesitatea și importanța donării de sânge.