Investiţiile în cercetare în domeniul celulelor stem iau amploare și în acest an. Astfel, din ce în ce mai multe fonduri, atât de la companiile din acest domeniu, cât și de la organizații filantropice sunt alocate descoperirii de noi tratamente.
De curând, Universitatea Duke, SUA, a primit o subvenție de 15 milioane de dolari pentru programul de cercetare destinat tratamentului autismului, accidentelor vascular cerebrale, paraliziei cerebrale, precum și a altor afecțiuni cerebrale, cu ajutorul celulelor stem recoltate din cordonul ombilical, potrivit Duke University School of Medicine.
Fondurile au fost alocate de către Fundația Marcus. Este, de fapt, subvenționat un amplu program de cercetare condus de doi medici ai centrului medical Duke, pentru care sunt alocate fonduri în valoare de 41 de milioane de dolari.
”În condițiile în care aproape în fiecare zi se descoperă noi moduri în care celulele stem recoltate la naștere din cordonul ombilical pot ajuta pacienții, este de apreciat implicarea organizațiilor filantropice în cercetarea medicală. Alocarea acestor fonduri generoase arată că Fundația Marcus are încredere în potențialul curativ al celulelor stem și speră că prin astfel de decizii să poată schimbă viața a milioane de oameni. Stem SURE a decis să ofere, constant, informații privind modul în care evoluează cercetarea din acest domeniu atât în străinătatea, cât și în țara. Este important să cunoaștem cei mai recenți pași făcuți la nivel mondial în utilizarea celulelor stem și sperăm că și țara noastră să facă pași concreți în aceeași direcție”, a declarat Bogdan Ivănescu, președinte Stem Sure.
Un alt exemplu de susținere a cercetării în domeniu este reprezentat de acordarea de către agenția Daneză pentru Știință, Tehnologie și Inovație a unor burse în valoare de 100.000 coroane daneze, și respectiv 500.000 coroane daneze, băncii daneze de celule stem, StemCare Ltd, grupul din care face parte şi Stem SURE, pentru un proiect de multiplicare a celulelor stem. Bursele oferite sunt dedicate proiectelor noi și inovative ale companiilor, iar prin intermediul acestor fonduri multiplicarea celulelor stem va fi accesibilă și în România.
„Si în România, la această dată se desfășoară studii cu celule stem, precum cel din cadrul Spitalului Clinic de Urgență București (Transplant autolog de celule stem în boli cardiovasculare) sau cel din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Târgu Mureș (Implantare de celule stem după infarct miocardic acut). Toate acestea reprezintă un bun început, însă considerăm că și în România ar trebui alocate mult mai multe fonduri, atât din partea statului, cât și din mediul privat, pentru cercetare în domeniul medicinei regenerative”, a mai afirmat Bogdan Ivănescu.