Stiri: Finante

1,5 milioane euro pentru un proiect de cercetare românesc

05.12.2015

Proiectul INTERTRAP, propus de cercetătoarea româncă dr. Alida Iulia Gabor de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, va beneficia de un grant în valoare de 1,5 milioane de euro, din partea Consiliului European de Cercetare.

Proiectul are în vedere dezvoltarea unei noi tehnici de datare cu acuratețe a perioadelor glaciare și de încălzire globală, de-a lungul unei perioade ce începe acum 2,5 milioane de ani și se termină în prezent.

„Avem nevoie să ne păstrăm cei mai talentați cercetători în Europa, în paralel cu încercarea de atragere a oamenilor de știință de top din alte părți ale lumii. Aceste granturi ne garantează că cele mai bune idei ale omenirii sunt dezvoltate chiar aici, de către cercetători și oameni de știința ce au libertatea și siguranța de a-și dezvolta o carieră și ambițiile pe continentul nostru”, a afirmat Carlos Moedas, comisarul european pentru cercetare, știința și inovare.

Obiectivul proiectului este de a furniza detalii asupra schimbărilor climatice trecute, oferind astfel informații cercetătorilor care încearcă să înțeleagă tendințele actuale și viitoare din domeniu. Nouă tehnică va testa probe, din toată lumea, de loess, o categorie de sol ce acoperă aproximativ 10% din suprafața Terrei, și va integra diferite metode optice și spectroscopice..

.