Stiri: Stiri

15 procente din Romgaz, 450 de milioane de euro în bani

17.10.2013

Statul român își dorește să vândă 15 procente dintr-un pachet de acțiuni al Romgaz Mediaș prin intermediul unei oferte publice care va avea loc săptămâna viitoare. Ultimii pași pentru debutul procedurilor de vânzare implică aprobarea intervalului de preț din partea guvernului cât și obținerea aprobărilor necesare al intermediarilor pentru prospectul de listare din partea Autorității de Supraveghere Financiară.

Cu toate acestea, lansarea ofertei este condiţionată de aprobarea de către executivul român, într-o şedinţă specială programată să aibă loc mâine vineri, a intervalului de preţ pe care-l va propune consorţiul de intermediere condus de americanii de la Goldman Sachs şi austriecii de la Erste, din care fac parte şi BCR, Raiffeisen Capital&Investment, notează Ziarul Financiar.

Asul în mâneca guvernului stă în faptul că acesta poate refuza preţul propus de intermediari și poate anula oferta, potrivit unor surse apropiate tranzacţiei. „Dacă intermediarii vor veni cu evaluări de piaţă «prudente», nu va ţine. Guvernul are posibilitatea de a respinge preţul în ultimul moment“, au precizat surse oficiale, potrivit sursei citate.

Statul îşi doreşte un interval de preţ care să evalueze pachetul de 15% din Romgaz în jurul valorii de 500 de milioane de euro şi minimul acceptat ar fi undeva la 450-475 de milioane de euro. Investitorii ar prefera un preţ care să evalueze pachetul la aproximativ 300-350 de milioane de euro, din care ar putea obţine un profit mai mare pe termen scurt, conform estimărilor care circulă în piaţă.

Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz SA (SNGN Romgaz SA), cu sediul central în Mediaș este cel mai mare producător de gaze naturale din România. Obiectul principal de activitate al societății este extracția hidrocarburilor. Compania Romgaz este o societate pe acțiuni, în care statul prin intermediul Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri este acționar majoritar al societății deținând 85,01% din acțiuni, iar Fondul Proprietate deţine 14,99%.

Sursă: Ziarul Financiar