Stiri: Agricultura

150 milioane de euro pentru modernizarea exploataţiilor agricole

21.05.2014

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a participat ieri, în prezența primului ministru, Victor Ponta, la deschiderea primei sesiuni de depunere de cereri de proiecte pentru modernizarea exploatațiilor agricole prin Măsura 121 a Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020.

Sesiunea pentru finanțarea investițiilor de modernizare a exploataţiilor agricole prin Măsura 121 a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală este deschisă în perioada 20 mai – 18 iulie.

”În cadrul noului PNDR vom avea mai puține măsuri decât în precedentul și aș dori să punctez faptul că s-a mizat foarte mult pe simplificare, pe limitarea pe cât posibil a birocrației. Astfel, se va observa că s-a redus numărul de documente, avize sau acorduri solicitate beneficiarilor”, a declarat Ministrul Agriculturii

Acesta a mai spus că pe zona de achiziții, acolo unde au fost foarte multe probleme pe care le-au întâmpinat atât autoritățile publice cât și beneficiarii privați, se va întocmi o lista de prețuri de referință pentru ca aceștia de urmă să nu mai fie nevoiți să parcurgă acea procedură complicată pe care o prevede procedura specială din PNDR.

“Nu în ultimul rând, controalele efectuate de Agenția de Plăți vor fi reduse la minimum posibil, dar în același timp ne vom asigura că totul se desfășoară în mod transparent și corect în conformitate cu Regulamentele Europene”, a continuat Daniel Constantin. 

Fondurile disponibile pentru această sesiune a Măsurii 121 sunt de 150 milioane de euro, dintre care 35 milioane de euro vor fi destinate fermelor de familie (din totalul sumei, un procent de 50% este alocat fermelor vegetale şi 50% fermelor zootehnice). Alte 15 milioane euro sunt alocate integral pentru îndeplinirea standardelor în sectorul zootehnic.

Pentru exploatațiile agricole este disponibilă o alocare de 100 milioane euro (din totalul sumei, un procent de 50% este alocat fermelor vegetale şi 50% pentru fermele zootehnice), iar în cazul proiectelor de investiții în exploatații agricole, în funcție de prioritățile politicii agricole, s-a realizat o departajare foarte clară între investițiile în achizițiile de utilaje și cele în construirea sau modernizarea spațiilor destinate producției agricole. Astfel, fermierii care doresc să realizeze investiții în sectorul vegetal prin achiziții de utilaje au la dispoziție o alocare de 40.000.000 euro, iar pentru construcții – montaj, de 10.000.000 euro.

Pentru sectorul zootehnic, fermierii au la dispoziție pentru achiziții de utilaje o alocare de 10.000.000 euro, iar pentru construcții – montaj, de 40.000.000 euro.

”Din acest punct de vedere vreau să vă rog să aveți grijă ca totul să se desfășoare cât mai transparent și apreciez foarte mult faptul că ajungem și noi în secolul 21 și poate că o să vedem cât mai puține bibliorafturi și teancuri de hârtii care se plimbă între diverse instituții – Ministere și autorități. Evident că mediul online nu va fi de la început ușor de accesat pentru toată lumea, dar oamenii se învață cu binele și în momentul în care nu vor mai trebui să facă 500 de copii și dosare și vor accesa on-line, în mod sigur vor învăța mai repede decât ne închipuim noi”, a declarat Victor Ponta.