Stiri: Finante

Codul Fiscal, aprobat. TVA-ul se reduce la 19%, din 2015

24.06.2015

Codul Fiscal a fost aprobat astăzi în Camera Deputaţilor şi va pleca spre promulgare la preşedintele Klaus Iohannis. Codul Fiscal a trecut aproape cu unanimitate: 306 „pentru”, o abţinere şi două voturi „împotrivă”.

Astfel, a fost aprobat noul TVA la 19%, a fost eliminată taxa pe construcţii speciale (cunoscută sub numele de taxa pe stâlp), precum şi acciza de 7 eurocenţi la carburanţi. În plus, impozitul pe dividende urmează să se reducă.

„Semnalul este clar: mediul economic are acum predictibilitate, stabilitate şi relaxare fiscală. Asta va însemna, implicit, creșterea gradului de ocupare a forţei de muncă şi a consumului, precum şi reducerea sărăciei”, a declarat deputatul Aurelia Cristea, membru al Comisiei pentru Buget, Finanţe şi Bănci.

Cea mai importantă prevedere cuprinsă în Codul Fiscal este cea referitoare la scăderea TVA de la 24% la 19%, de la 1 ianuarie 2016. Măsura ar putea fi aplicată chiar mai devreme, înainte de finalul acestui an, prin Ordonanță de Guvern, dacă se va decide la rectificarea bugetară din luna iulie.