2.500 de dosare de daună, deschise după fenomenele meteo din iunie-iulie 2018

14.08.2018

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România – UNSAR – a anunţat că au fost deschise peste 2.500 de dosare de daună, după fenomenele meteo severe din lunile iunie și iulie ale acestui an. Pagubele estimate sunt de 15 milioane de lei, sumă care va fi despăgubită de asigurători în baza polițelor facultative de locuințe.

Schimbările climatice produc fenomene meteo extrem de distructive care pot duce la vulnerabilități mari în rândul cetățenilor neasigurați.

După o singură furtună, cea de anul trecut din vestul țării, s-au deschis nu mai puțin de 6.000 de dosare de daună de către asigurătorii membri UNSAR. În cazul inundațiilor efectele sunt și mai distructive, în ultimii ani zeci de mii de locuințe fiind distruse de ape – de exemplu în 2005-2006 inundațiile au afectat 15.000 de locuințe, iar în anul 2010 peste 4.400 de locuințe.

În România gradul de cuprindere în asigurare a locuințelor este unul extrem de scăzut, doar 19% dintre cele aproximativ 8,9 milioane de locuințe din România au o polița obligatorie PAD, iar 16% au și o asigurare facultativă.

Prin comparație, gradul de penetrare a asigurărilor de locuințe din alte țări din Europa Centrală și de Est este mult mai mare, cu toate că acolo nu există un program obligatoriu de asigurare. Astfel, în Polonia, Cehia, Slovenia și Slovacia gradul de penetrare al asigurărilor de locuințe a ajuns la 50 %, iar în Ungaria la 70%.

UNSAR dorește să sublinieze încă o dată importanța încheierii polițelor de asigurare pentru locuințe.

„Dacă ne-am afla în fața unui cutremur similar celui din 1977, acesta ar afecta peste 850.000 de locuințe și ar produce pagube de peste 6 miliarde de euro, conform studiilor de specialitate. Din păcate, doar cel mult 1,5 miliarde de euro din această sumă ar reprezenta valoarea pagubelor aferente locuințelor asigurate, având în vedere gradul atât de mic de cuprindere în asigurare”, au explicat reprezentanţii asociaţiei.

Polița obligatorie PAD are un caracter de bază, oferind acoperire pentru cele 3 riscuri de catastrofă specifice tării noastre (cutremur, inundații, alunecări de teren) în limita a 20.000 de euro pentru locuințele tip A, respectiv 10.000 euro pentru cele tip B.

„Pentru o acoperire completă, recomandăm cetățenilor să acceseze unul din numeroasele produse de asigurare facultativă a locuinței disponibile pe piață. Un astfel de produs oferă acoperire pentru o gamă largă de riscuri, precum incendiul, explozia, furtuna, vijelia, grindina, inundația de la vecini etc. De asemenea, pot fi asigurate și bunurile din locuință, precum și dependințele și construcțiile anexe ale unei gospodării”, conform UNSAR.

 

 

 

Citiți și despre: