Stiri: Companii

2 milioane de salariați primesc tichete de masă de la firmele angajatoare

10.07.2014

Aproximativ 2 milioane din cei 4,5 milioane de salariați din România primesc tichete de masă de la firmele angajatoare. Astfel, 9 din cei mai mari 10 angajatori privați din România au acordat salariaților tichete de masă, anul trecut, potrivit unei analize realizate de compania Edenred, plecând de la datele Registrul Comerțului (ONRC).

Cele 10 companii care sunt cei mai mari angajatori privați din România au aproape 99.000 de angajați. Este vorba de OMV Petrom, care în 2013 avea 19.016 angajaţi, Automobile Dacia cu 14.002 salariaţi, Kaufland cu 12.589 angajaţi, RCS & RDS cu 9.374 de angajaţi, Delphi Packard România cu 8.518 angajaţi, BRD cu 7.347 salariaţi, Sews Romania cu 7.254 angajaţi, ArcelorMittal Galaţi cu 7.115 salariaţi, Carrefour Romania cu 6.703 de angajaţi şi Dedeman cu 6.489 angajaţi.

“Angajatorii pot acorda salariaților câte 1 tichet de masă cu valoarea de 9,35 lei pentru fiecare zi lucrătoare efectuată, adică aproximativ 200 de lei scutiți de taxe sociale patronale și salariale. În prezent, aproximativ 2 milioane din cei 4,5 milioane de salariați din România  primesc tichete de masă de la firmele angajatoare, astfel că tichetele de masă sunt cel mai utilizat beneficiu extra-salarial din România”, au explicat reprezentanţii Edenred. 

În plus, marii angajatori privați nu își limitează pachetele de beneficii doar la tichete de masă. Pe lângă aceste beneficii, în 4 din cele 6 companii care ofera bonuri de masa Ticket Restaurant®, salariații primesc și tichete de cadouri.

Tichetele cadou sunt deductibile și scutite de taxe salariale și patronale în limita a 150 de lei per beneficiar, cu anumite ocazii speciale (1 iunie, Paște, Craciun si 8 martie).

“Tichetele de masă reprezintă în prezent beneficiul extra-salarial cel mai eficient pentru companiile din România și unul din cele mai cunoscute și mai apreciate pentru salariați. Fiind scutite de taxe salariale și patronale, tichetele de masă aduc companiilor care le acordă economii considerabile, față de varianta unei măriri de salariu. Avantajele sunt aceleași și pentru companiile mici și mijlocii, nu doar pentru marii angajatori. În același timp, tichetele de masă permit salariaților să aibă o creștere a puterii de cumpărare pe care angajatorii nu le-ar putea-o oferi altfel.În plus, tichetele de masăși  de cadouri sunt o pârghie foarte eficientă pentru diminuarea evaziunii, sumele aferente tichetelor fiind integral declarate și, deci, fiscalizate”, a declarat Iulian Alexe, Director Marketing & Business Development, Edenred România.

Per total, în ţara noastră, peste 30.000 de companii acordă salariaţilor diverse tipuri de tichete şi carduri emise de Edenred.