Stiri: Energie

20 de ani de SOCAR a deschis un „drum al petrolului şi gazelor” între Europa şi Asia

18.09.2014

În acest an, SOCAR sărbătoreşte 20 de ani de când a semnat contractul de exploatare în comun a zăcămintelor de ţiţei „Azeri”, „Cirag” şi a unei părţi din zăcământul „Ghyuneşli”, amplasate în sectorul azer al Mării Caspice. Acordul semnat în 1994 între Azerbaijan şi cele mai mari companii petroliere din SUA, Rusia, Anglia, Turcia şi Norvegia reprezintă momentul istoric prin care s-a demarat livrarea de petrol şi gaze spre Europa şi alte regiuni.

După aceea s-au semnat alte 21 de înţelegeri la Baku, Washington, Moscova, Londra şi Paris cu 30 de companii petroliere din 14 ţări.

Acordul semnat în urmă cu 20 de ani reprezintă punctul de pornire al noii strategii petroliere iniţiate de Heydar Aliyev, strategie pe care statul Azerbaijan o promovează şi azi. Atunci, liderul azer a înţeles că ştergerea „graniţelor” privind circulaţia petrolului va deschide drumul către o dezvoltare rapidă a economiei şi, prin urmare, a societăţii.

„Prin intermediul SOCAR, Azerbaijanul este parte din strategia internaţională de securitate energetică la nivel european şi mondial. Făcând o analogie cu “drumul mătăsii”, prin semnarea “Contractului Secolului” de către preşedintele Heydar Aliyev, am deschis un „drum al petrolului şi gazelor” între Europa şi Asia care a condus la schimbări majore pentru toate ţările implicate,” a declarat Hamza Karimov, CEO SOCAR România.

Compania a dezvoltat numeroase proiecte cu imapct regional şi internaţional. Un accent deosebit a fost pus deosebit pe interconectările regionale, cele mai importante dintre ele fiind conducta de gaze Trans-Anatolian (TANAP), gazoductul Trans-Adriatic (TAP), proiectul AGRI, conductele Baku-Tbilisi-Ceyhan şi Baku-Tbilisi-Erzurum sau terminalul Sangachal, unul dintre cele mai mari din lume.