Stiri: Economie

200.000 locuri de muncă în străinătate, disponibile pentru români în primul semestru

08.09.2014

În prima jumătate a acestui an au fost disponibile aproximativ 200.000 locuri de muncă în străinătate pentru români, conform datelor Tjobs.ro. Astfel, în această perioadă, românii au preferat să lucreze în principal în domeniul hotel-turism, iar printre locurile de muncă preferate de aceștia se numără și cele din departamentele construcții, agricultură, domeniul transportului și cel de îngrijire bătrâni.

Contrar speculațiilor, țara care acoperă cel mai mare procent din totalul ofertelor de muncă din străinătate adresate românilor, este Marea Britanie, care acoperă 42,44% din numărul total de locuri de muncă ofertate românilor în prima jumătate a anului 2014. De la începutul anului 2009 până în prezent, această țară a oferit cele mai multe joburi și a fost cea mai dorită de către români, cu excepția anului 2013 când a ocupa a doua poziție.

Anul trecut, cu toate că cele mai multe oferte proveneau din Marea Britanie, cele mai multe aplicări s-a monitorizat pe joburile din Germania.

Cei care vor să navigheze pe ape mai adânci, pot aplica la ofertele din domeniul naval, mai mult de 500 de oferte în acest domeniu fiind disponibile pe platforma de recrutare în Franța. Astfel, se caută foarte mulți muncitori români experimentați și dornici de a contribui la construcția navelor. Este vorb de locuri de muncă pentru lăcătuși, montatori, vopsitori, polizatori naval, sudori MAG, iar veniturile obținute sunt cuprinse între 1.700 – 2.500 de euro, la care se adaugă beneficii precum cazarea și transportul.

Un alt exemplu de domeniu în care românii sunt aproape ”vânați” este domeniul industriei, unde, operatorii CNC și programatorii CNC sunt la mare căutare. Astfel că francezii, englezii, olandezii, sunt dispuși să plătească salarii de 2.000 – 2.500 de euro net pe lună, plătesc de multe ori transportul și cazarea, doar pentru a putea beneficia de acești meseriași ”pe cale de dispariție” în alte țări din Europa.

În afară de Franța, și Marea-Britanie ne pune la dispoziție oferte în acest domeniu. Foarte multe locuri de muncă se oferă și pentru cei care au experiență în domeniul industriei petroliere pe poziție de tubulator și sudor TIG.