Stiri: Stiri

2014 – an dificil pentru economie

09.12.2013

2014 va fi un an dificil pentru economie, în condiţiile în care consumul este în continuare scăzut, iar accesul la finanţare va fi greoi. De asemenea, vor exista şi efecte secundare generate de reglementările Basel III, cu referire la indicatorii de lichiditate ai sistemul bancar, potrivit specialiştilor Casei de Insolvenţă Transilvania.

În 2013, piaţa insolvenţelor s-a structurat, iar maturizarea industriei a creat un cadru pentru restructurările în afara procedurii insolvenţei.

„După 5 ani de criză e mai dificil să identificăm sectoarele aflate într-un moment favorabil, faţă de cele ce vor avea dificultăţi. Fără o infuzie de lichidităţi în piaţă care să dezgheţe consumul este nerealist să sperăm într-o relansare. Creditele raportate la BNR se află la un nivel minim pentru ultimii doi ani, iar cel al restanţelor la un nivel maxim, de peste 15%. Cel mai probabil, ne aflăm doar la mijlocul crizei”, a declarat Rudolf Vizental, asociat coordonator al Casei de Insolvenţă Transilvania.

Restanţele la credite au crescut 

Conform statisticilor Băncii Naţionale a României, la finele lunii octombrie, nivelul creditelor companiilor era de 26,65 miliarde euro, faţă de 28,32 miliarde euro, în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cu toate că împrumuturile au scăzut, ponderea restanţelor a crescut de la 12,10% la 15,11%.

Dintre cei mai expuşi în 2014 dificultăţiilor financiare vor fi, conform specialiştilor Casei de Insolvenţă Transilvania, producătorii din sectorul alimentar, precum şi beneficiarii de subvenţii sau de chirii.

“În sectorul alimentar companiile producătoare sunt prinse ca într-o menghină între furnizorii de cereale şi marii retaileri (key accounts), fiind veriga slabă în abele relaţii. Pe partea de achiziţii, în condiţiile unor volatilităţi mari la preţul meteriilor prime (cereale, carne, lapte), stabilitatea businessului şi predictibilitatea acestuia sunt serios afectate. Pe partea de vânzări, contractele rigide şi taxele multiple duc marja comercială de multe ori în zone negative”, au explicat reprezentanţii Casei de Insolvenţă Transilvania.

Potrivit lor, supraîndatorarea, specifică producătorilor care au investit, este gestionată doar prin eşalonări.

Probleme pentru cei care au venituri din chirii

Cele mai afectate companii vor fi însă cele care obţin venituri în urma închirierilor: spaţii comerciale (mall-uri), clădiri industriale, spaţii de birouri (office).

Aceste proiecte au fost dezvoltate în condiţii de boom imobiliar, având costuri şi credite mari

“Anul următor va fi unul dificil şi pentru beneficiarii de subvenţii, care vor fi afectaţi în mare măsură din cauza întârzierilor la plată a subvenţiilor, un exemplu semnificativ fiind cel al certificatelor verzi”, au mai explicat specialiştii Casei de Insolvenţă.

Astfe, întârzierile subvenţiilor au întotdeauna un impact imediat şi asupra costurilor şi asupra performanţei, chiar dacă se estimează perspective bune pentru sectorul agricol.