Stiri: Constructii

2015 a început bine pentru piaţa imobiliară din România

19.05.2015

Piața imobiliară din România a avut un start mult mai dinamic anul acesta, în comparație cu activitatea înregistrată în anii precedenți. Așadar, 2015 ar putea reprezenta începutul unei noi etape de creștere – având în vedere estimările privind evoluţia PIB-ului, a influxurilor de investiții străine directe și absorbția de fonduri structurale, conform unei analize Crosspoint.

„Acest an a debutat cu un sentiment general de optimism în zona investitorilor și dezvoltatorilor și datorită noului Cod Fiscal, care anunță condiții fiscale mai relaxate. Pe parcursul acestui an băncile vor accelera lichidarea creditelor și activelor non-performante, iar un nou ciclu de finanțare a proiectelor imobiliare va începe în ultimul semestru din 2015. Există, de asemenea, și un context regional benefic. Avem semnale că o serie de investitori își îndreaptă atenția spre România, mai ales cu cât Polonia – piața cea mai ofertantă din acest punct de vedere – a ajuns deja la o anumită maturitate”, a afirmat Codrin Matei, managing partner, Crosspoint Investment Banking & Real Estate.

Tranzacțiile, o creștere semnificativă

Anul trecut, valoarea totală a tranzacțiilor investiționale înregistrate în ţara noastră a depășit 700 mil. euro, pentru prima data după 2008, iar conform estimărilor companiei în 2015 nivelul tranzacțiilor investiționale va înregistra o creștere semnificativă.

Randamentul investițional se situează în prezent la 7,5 – 8% pentru investițiile în clădiri de birou prime iar randamentul mediu per ansamblul pieței de spații de birouri este de 8,5%. Ratele randamentelor vor rămâne constante în 2015, datorită posibilităților limitate de refinanțare pe terment scurt.

Un apetit crescut din partea investitorilor

Analiza evidenţiează un apetit crescut din partea investitorilor, care au început să prospecteze mai activ, pentru achiziție de income producing assets, piață clădirilor închiriate, cu un mix bun de chiriași și care sunt bine poziționate, cu acces la mijloacele de transport în comun.

În plus, raportul dintre cerere și ofertă pentru spații de birou din clasele A și B rămâne în relativ echilibru pe parcursul lui 2015. Anul trecut, s-au semnat contracte de închiriere pentru peste 200.000 mp de spații moderne de birou iar în acest an s-au închiriat deja peste 60.000 mp. Prin urmare, rată de neocupare a scăzut la aproximativ 13%, cel mai mic nivel de neocupare înregistrat din 2008 până în prezent.

Noii chiriași de spații prime sunt acele companii ale căror contracte de închiriere au ajuns la final în 2015 și care s-au relocat în primul trimestru al anului în clădiri mai bine poziționate, cu facilități mai bune, profitând de prețuri foarte bune la chirii.

Stocul curent de spații comerciale inchiriabile în mall-urile din Capitalăeste de 950.000 mp. În trimestrul al doilea al anului 2015, acestui stoc i se adaugă alți 110.000 mp, prin deschiderea Mega Mall, urmând ca alte mall-uri, incluzând Victoria Centre (Bucureștii Noi) și Park Lake (Titan) vor fi livrate anii următori.

„În prezent, nu se înregistrează rate semnificative de neocupare în centrele comerciale, iar în acest context nivelul chiriilor este posibil să se aprecieze. Nivelul mediu al chiriilor spațiilor în centrele comerciale din București este de 60 euro/mp/ luna. Ratele de neocupare pe segmentul de retail stradal din București sunt de asemenea în scădere, având în vedere activitatea recentă de expansiune a jucătorilor de pe piață supermarketurilor, farmaciilor, cafenele și alți retaileri stradali”, potrivit analizei citate.

Nivelul mediu al chiriei pe segmentul high-street se menține la 25 euro/ mp/ luna.

Potrivit datelor Crosspoint, în continuare rămân activi retailerii consacrați, agresivi în deschiderea de noi magazine. Anul trecut, retail-ul alimentar a fost dominat de Mega Image și Profi, cu 70% din numărul total de deschideri. Aceste două companii sunt catate ca principalii jucători activi în această ramură pentru următoarele 12 luni.

Reluarea activă a vânzării de apartamente în etapa de construcție

Crosspoint notează o situație care nu a fost prezenta în piață nici înainte în perioada 2006-2008. Astfel, este vorba de tendința în creștere de contractare de apartamente în imobile noi, aflate în stadii de dinainte de obținerea autorizațiilor de construcție.

O serie de dezvoltatori au făcut deja publice noi proiecte rezidențiale iar cantitatea proiectelor livrate va avea o tendință de creștere în lunile următoare

„De asemenea, notăm revenirea în piață a dezvoltatorilor a€œtraditionali, cei care au pus în așteptare o serie de proiecte în perioada de criză și care se pregătesc să le reia în perioada următoare, adaptate contextului actual (ex. Neocity, Impact)”, conform analizei.

În ceea ce privește calitatea noilor dezvoltări rezidențiale, se observă o tendința de diversificare a proiectelor. Dacă în anii de criză au predominat imobilele de mici dimensiuni, în perioada următoare consumatorii vor avea o paletă mai largă de opțiuni: de la imobile cu caracter exclusivist, de 15-20 de apartamente, până la ansambluri rezidențiale de mari dimensiuni, cu facilități de tip -€œoraş în oraş.

Piaţa terenurilor

Dacă până acum piața terenurilor a fost susținută de retaileri, acum se remarcă o activitate din ce în ce mai intensă din partea dezvoltatorilor rezidențiali.

„Dacă acest trend se va menține, este posibil că în perioadă următoare să asistăm chiar la o apreciere a terenurilor, însă vorbim în special de terenuri foarte bine localizate și care beneficiază de planuri urbanistice zonale valabile”, a afirmat Mihai Dumitrescu, managing partner, Crosspoint Investment Banking & Real Estate.