Stiri: Economie

2015 – Anul European pentru Dezvoltare

12.01.2015

Uniunea Europeană a anunțat că odată cu 2015 debutează și Anul European pentru Dezvoltare (EYD2015) – un an dedicat creşterii gradului de conştientizare şi angajare al europenilor de pretutindeni în demersurile Uniunii privind cooperarea pentru dezvoltare, ce propune o amplă dezbatere în jurul motto-ului „lumea noastră, demnitatea noastră, viitorul nostru”.

EYD2015 este iniţiativa Comisiei Europene, adoptată în unanimitate de către Parlamentul European și de Consiliu. Astfel, Anul European reprezintă o excelentă ocazie de a prezenta angajamentul ferm al Uniunii alături de statele sale membre la eradicarea sărăciei în întreaga lume.

Acest an promite să fie extrem de important pentru dezvoltare, prin implicarea activă a unei varietăţi de părți interesate, cruciale în luarea deciziilor privind politicile de dezvoltare, de mediu și de climă.

Anul 2015 este data-țintă pentru îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (ODM) și anul în care dezbaterea post-2015 la nivel mondial va converge către un cadru unic pentru eradicarea sărăciei și dezvoltarea durabilă în cadrul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite din septembrie.

Anul 2015 este, de asemenea, anul în care un nou acord internațional privind clima se va decide la Paris.

Anul European pentru Dezvoltare va reuni tinerii, factorii de decizie, societatea civilă, sectorul privat, instituțiile academice și părțile interesate individuale pentru a se concentra împreună asupra obiectivelor lor comune de dezvoltare, acesta fiind primul An European centrat pe relațiile externe ale Uniunii Europene.

„Obiectivul Anului European pentru Dezvoltare este de a informa cetățenii UE cu privire la cooperarea pentru dezvoltare, subliniind rezultatele pe care Uniunea, care acționează împreună cu statele membre, le-a realizat ca un actor global”, a spus Neven Mimica, Comisarul European pentru Cooperare Internaţională şi Dezvoltare.

Comisarul a mai precizat că trebuie să creștem gradul de conștientizare al beneficiilor cooperării pentru dezvoltare ale UE pentru ambele părți: pentru beneficiari, dar și pentru cetățenii UE.

”Aceasta este o oportunitate unică de a pune dezvoltarea în centrul atenției lumii și sper că oamenii din întreaga UE ni se vor alătura și se vor implica în Anul European”, a continut Neven Mimica.

EYD2015 va cuprinde o gamă largă de oportunități creative pentru implicare în toate statele membre, de la proiecte de artă și dezvoltare, la activități cu școli și universități și evenimente sportive de mare amploare.

Fiecărei luni din Anul 2015, îi va fi dedicată o temă special. Astfel, luna ianuarie se va concentra pe poziția Europei în lume, luna februarie pe educație, martie va acoperi problemele de gen și aprilie va fi luna dedicată sănătăţii.

De la evenimente şi conferințe la nivel înalt la activitățile în aer liber, EYD2015 este o oportunitate reală de a promova angajamentul cetățenilor UE,pe tema ajutorului pentru dezvoltare și cooperare.