Slide

Stiri: Economie

2015, anul în care afacerile ar putea marca o evoluţie pozitivă

08.01.2015

Anul 2015 ar putea fi primul an în care business-urile din ţara noastră ar putea marca, cu adevărat, o evoluţie pozitivă, arată datele unui sondaj de opinie realizat de compania de business information şi credit risk management KeysFin în rândul unui eşantion reprezentativ de oameni de afaceri din IMM-uri şi mediul de business corporate.

Barometrul privind aşteptările economice arată un optimism moderat, condiţionat de provocările de ordin fiscal şi de evoluţia economică mondială.

Astfel, după un an 2014 în care cuvântul de ordine a fost supravieţuirea, 2015 începe sub auspicii pozitive, afirmă investitorii.

Oamenii de afaceri români invocă drept argumente principale posibila stabilitate de pe scena politică, generată de încheierea alegerilor prezidenţiale şi de percepţia pozitivă faţă de politica anunţată de noul preşedinte Klaus Iohannis, şi scăderea preţurilor la carburanţi, fapt care, dacă se va menţine pe aceleaşi coordonate, va influenţa în sens pozitiv costurile de producţie şi transport.

Peste jumătate din manageri estimează o evoluție pozitivă

Astfel, peste 53% dintre managerii chestionaţi se aşteaptă ca în acest an, evoluţia economică să fie una pozitivă. În plus, doar 34% văd o continuarea a crizei, sub toate formele sale, în timp ce 13% dintre participanţii la studiu au evitat să caracterizeze evoluţia economică din 2015, considerând că sunt prea multe necunoscute la mijloc ca să îşi poată face o părere din start.

„Evoluţie pozitivă înseamnă, în opinia celor chestionaţi, o dezgheţare a relaţiilor de business, a investiţiilor de stat şi private şi în general o deblocare a banilor din economie”, se arată în raportul KeysFin.

Întrebaţi care sunt principalele provocări ale anului, cei mai mulţi manageri (70%) le-au identificat pe cele de ordin fiscal: posibila majorare a taxelor şi impozitelor.

Lista riscurilor din acest an

Pe lista riscurilor din acest an s-au mai încadrate evoluţia economică mondială, remarcată de 23% dintre investitorii, evoluţia principalelor valute (27%), blocajul financiar (45%) şi situaţia de pe scena politică (34%).

În plus, la întrebarea „Cum este văzută România din afară, din punct de vedere al atractivităţii economice, în comparaţie cu ţările din regiune?”, majoritatea celor intervievaţi au fost rezervaţi (42%), enumerând drept principală provocare lipsa de predictibilitate a mediului fiscal.

Pe lista bilelor negre au mai fost incluse nivelul TVA, mai mare decât în Bulgaria, blocajul financiar, birocraţia şi absenţa unei infrastructuri de transport la standarde occidentale.

În privinţa atuurilor, România se remarcă, în ochii investitorilor prin costurile reduse ale forţei de muncă şi calitatea acesteia, prin oportunităţile de business în principal în segmentul agricol şi prin poziţia geostrategică din regiune.

Leul, o evoluţie destul de liniştită

Potrivit barometrului realizat de KeysFin, leul va urma în 2015 o evoluţie destul de liniştită. Euro va evolua în limitele a 4,45 – 4,50 lei, cu mici fluctuaţii în primăvară şi în toamnă.

„Majoritatea investitorilor s-au declarat convinşi că BNR va reuşi să ţină moneda naţională în frâu, având în vedere intenţia de a trece la euro, şi că, din punct de vedere al riscului valutar, acesta va rămâne la un cost controlabil, bineînţeles dacă evoluţia externă şi cea internă, mai ales cea politică, se vor afla pe o linie constantă”, spun specialiştii KeysFin.

Măsurile pe care oamenii de afaceri le cer guvernanţilor

Întrebaţi care sunt măsurile pe le-ar solicita guvernanţilor, oamenii de afaceri au vorbit în primul rând de predictibilitate.

Aceştia au mai invocat necesitatea reducerii birocraţiei în aparatul de stat şi eliminarea controalelor cu „dedicaţie”.

De asemenea, investitorii au invocat, în discuţiile purtate, şi necesitatea simplificării documentaţiei pentru accesul la fondurile UE, insistând pe găsirea unor mecanisme de stimulare eficiente, dar şi de control a modului în care sunt acordaţi banii UE.

Marea provocare

Raportul mai arată că marea provocare, în 2015, este ca, dincolo de stabilitatea la nivel prezidenţial, să reuşim să avem un guvern eficient care să stimuleze activitatea economică prin investiţii, mai ales în infrastructură.

Investitorii chestionaţi spun, pe de altă parte, că este necesar ca Guvernul să continue relaţia de asistenţă cu Fondul Monetar Internaţional şi să îşi asume, mai ales, stabilitatea mediului fiscal.