Slide

Editia IULIE

2015 anul revenirii creditarii

2015 – anul revenirii creditării în România

01.07.2015

Care sunt împrumuturile care vor înregistra creșteri în anul 2015? Printre primele sectoare lovite de criza economică s-a numărat și cel bancar. Împrumuturile au scăzut dramatic, iar cei care au încheiat, înainte de începerea crizei economice, credite în valută au fost printre primii care au simțit cu adevărat efectele recesiunii.

Statisticile oficiale ale Băncii Naționale a României arată că instituțiile financiare locale aveau, în noiembrie 2014, 5,6 milioane de credite acordate clienților persoane fizice. Cele mai multe dintre acestea erau împrumuturi în lei, în procente este vorba despre 90% dintre credite. Asta în timp ce la finalul anului 2008 numărul creditelor se ridica la 7 milioane, ponderea celor în lei fiind mai mică, de 87%. Interesant de avut în vedere este faptul că românii au ales să apeleze la creditele în lei doar atunci când valoarea acestora este una redusă. În cifre, dintr-un total de 102 de miliarde de lei, doar 40 de miliarde de lei au reprezentat credite în lei. În tot acest timp, echivalentul a 52 de miliarde de lei reprezintă valoarea creditelor în euro și 10 miliarde de lei au fost împrumutați în franci elvețieni.

Redresare economică

Analiștii se așteaptă ca anul acesta să reprezinte anul revenirii creditării, indiferent de tipul împrumuturilor înregistrate.

Raportul EY Eurozone Outlook for Financial Services arată că împrumuturile vor crește pentru prima dată de la începutul crizei economice. Este vorba atât despre creditele destinate persoanelor fizice, cât și cele ipotecare sau cele de consum. Motivele care stau la baza așteptărilor fac referire la crearea condițiilor ce permit o redresare și, astfel, la stimularea cererii.

Statistic, raportul arată faptul că împrumuturile companiilor în Zona Euro se vor majora cu un procent de 1,2% în 2015, ceea ce înseamnă o creștere de 53 miliarde euro. Așteptările pentru anul viitor sunt și mai ridicate, majorarea așteptată este de 4,3%.

Pe plan local, sunt așteptate creșteri mai ales pentru creditele ipotecare și de consum.

IMM-uri și corporate 

În tot acest timp, oamenii de afaceri aflați la început de drum s-au văzut nevoiți să apeleze la credite pentru a reuși să-și dezvolte firmele.

Rapoartele oficiale arată însă că și aceste împrumuturi au fost unele ce au dat bătăi de cap băncilor. Rata de neperformanță a ajuns la acest segment la 30%. 

Principalele sfaturi, pe care instituțiile bancare le acordă celor care au IMM-uri și își doresc un credit bancar, se referă la realizarea unui plan de afaceri stabilit și eficient care să poată susține creditul până la finalizarea acestuia.

Atunci când antreprenorii apelează la un credit este recomandat ca aceștia să ia în considerare toate riscurile posibile pe care le poate avea afacerea lor și să pregătească soluții alternative în cazul în care toate planurile au rezultate nefavorabile. 

În ceea ce privește sectorul corporate, volumul acestora va fi în ușoară scădere. Potrivit rapoartelor UniCredit, țara noastră este singurul stat din regiune unde volumul împrumuturilor corporate va continua să se micșoreze în acest an. Motivul? Cererile de curăţare a bilanţurilor, făcute de băncile autohtone la cererea băncii centrale.

Instituțiile nebancare

În tot acest timp, atât persoanele fizice, cât și antreprenorii sau companiile mai mari au avut nevoie de împrumuturi rapide, iar acest lucru a condus la creșterea cererilor spre instituțiile financiare nebancare.

Un sondaj, realizat în luna februarie a acestui an de către FinZoom.ro în parteneriat cu Viva Credit, la care au participat 903 persoane arată că 27,91% dintre cei chestionați au apelat sau folosesc în prezent un împrumut rapid, în timp ce 72% nu au contractat încă un astfel de credit. Dintre cei care nu au apelat până acum la un credit rapid 8,6% au dorit unul, dar au fost refuzaţi, 21% nu ştiau de existenţa unor astfel de soluții, iar 48% nu au avut nevoie de un astfel de împrumut, în timp ce 18% nu sunt interesaţi.

Pe lângă timpul scurt de primire a sumei de bani pe care o oferă instituțiile nebancare, beneficiile pentru care doritorii se îndreaptă spre aceste forme de împrumut sunt sumele de bani mai ridicate, dar și procedurile mult mai relaxante de aprobare a cererilor.

În ceea ce privește modalitatea de informare a celor care au apelat la credite de la instituții nebancare, beneficiarii spun că nu sunt îngrijoraţi. 48% sunt de părere că informarea precontractuală a fost una completă, în timp ce doar 6% cred că nu le-au fost furnizate informaţiile utile sau nu ştiu dacă au primit detalii complete și clarificatoare.

Trenduri: depozite și migrarea salariilor

Unul dintre cele mai recente trenduri în sistemul bancar este atragerea românilor pentru migrarea salariilor.

Un raport, realizat la finalul anului trecut de către Consiliul Concurenţei, arată că cele mai bune carduri de salarii, în funcţie de comisionul de administrare a contului, sunt ING Bank şi Libra Internet Bank, urmate de Raiffeisen Bank, CEC Bank, Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi Banca Comercială Carpatica. Topul a fost realizat în funcție de valoarea comisioanelor percepute de bănci atunci când clienții își interoghează contul și retrag bani de la bancomatele aferente instituțiilor bancare.

O altă schimbare importantă la nivelul băncilor este cea referitoare la depozitele în lei. Valoarea acestora a început să crească. Majorarea a atins, în luna aprilie a acestui an, 0,8%, ajungând la un total de 87.832,7 de milioane lei, comparativ cu luna martie, conform datelor Băncii Naționale a României.

Pentru persoane juridice, depozitele în lei s-au majorat cu 8,7%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Viitor 

Indiferent de fluctuațiile pieței, concluzia comună a instituțiilor bancare este faptul că împrumuturile au început să crească, chiar dacă doar pe anumite nișe, iar anul 2015 va marca o perioadă în care creditele vor începe să revină la normal. Datele Centralei Riscului de Credit arată că în martie anul curent au fost înregistrate creșteri de 2%, față de anul precedent, privind solicitările de credite.

Acest nivel a fost atins ultima dată în luna iulie a anului 2013.