Stiri: Constructii

2015, un an bun pentru piaţa rezidenţială din Capitală. Câte locuinte vor fi terminate?

20.10.2015

Anul 2015 se prefigurează a fi cel mai bun an pentru piaţa rezidenţială din Bucureşti, numărul locuinţelor care se vor finaliza în Capitală şi împrejurimi urmând să ajungă la peste 11.000, potrivit estimărilor actuale, conform unei analize Coldwell Banker Affiliates of România privind piaţa rezidenţială după primele trei trimestre din acest an.

Numărul locuinţelor care vor fi date în folosinţă în acesta este destul de mare, nivelul fiind similar cu perioada de dinaintea declanşării crizei economice.

În plus, achiziţia unei locuinţe este, la ora actuală de peste trei ori mai uşoară decât în perioada de boom economic.

Astfel, ţinând cont de preţurile pe metru pătrat, salariul mediu net şi cursul de schimb leu – euro, este necesară o perioada de aproximativ 10,8 ani pentru achiziţia unui apartament nou cu două camere şi o suprafaţă de 50 de metri pătraţi utili, comparatv cu 32,8 ani în 2008.

În plus, rata anuală de absorbţie a noilor locuinţe dezvoltate este una ridicată, de peste 70%, iar noile proiecte sunt mult mai bine adaptate cererii actuale.

Consultanţii Coldwell Banker estimează că stocul de locuinţe nevândute din Capitală şi împrejurimi se va ridica la finalul acestui an la aproximativ 14.000 de unităţi, aproximativ 60% fiind la vânzare de o perioada mai mare de doi ani. În funcţie de strategia de vânzări, aceste locuinţe vor putea fi absorbite în timp.

“Zona de sud a rămas pe primul loc din punct de vedere al numărului de unităţi finalizate, dar a scăzut că pondere, zonele de est şi de nord ale Bucureştiului înregistrând creşteri în acest an. De asemenea, proiectele adresate segmentului middle şi upper middle au crescut că pondere din punct de vedere al numărului de unităţi finalizate, pe fondul stabilizării preţurilor şi a revenirii încrederii în piaţă rezidenţială”, se arată în analiza Coldwell Banker.