Numărul utilizatorilor de Internet creşte, fapt care duce la redirecţionarea bugetelor de promovare. La ora actuală, Internetul este un mijloc de comunicare accesibil şi la îndemâna oricui, iar încă de acum câţiva ani, specialiştii din domeniul media şi publicitate sunt total convinşi că viitorul publicităţii este reprezentat de publicitatea pe Internet.
De multă vreme se vorbeşte de faptul că fondurile alocate pentru promovarea online le vor depăşi pe cele destinate televiziunilor. Se pare, aşadar, că acel moment aste acum, în 2016. Mulţi specialişti în domeniu şi mai multe studii arată că, la nivel mondial şi în special în Statele Unite, cea mai dezvoltată piaţă de publicitate, care dă trendurile în întreaga lume, publicitatea online va beneficia în acest an de mai mulţi bani decât cel care a deţinut locul de „tiran” al advertising -ului, în ultimele decenii: televiziunea.
Decăderea înregistrată de TV este vizibilă de mai mult timp, însă în ulima perioadă se poate remarca o accelerare a adoptării la scară largă a publicităţii online. Acest lucru nu înseamnă că posturile de televiziune vor avea de suferit prea mult, în contextul în care acestea continuă să vândă extrem de multă publicitate. Aşadar, putem spune că vom trăi momentul detronării televiziunilor în ceea ce priveşte investiţiile în publicitate, în niciun caz un moment în care acestea vor fi nevoite să se reinventeze.
Ţara noastră se situează peste media Uniunii Europene, în ceea ce priveşte accesul la Internet de mare viteză, rețelele naționale putând oferi viteze de 30Mbps, pentru 72% dintre gospodăriile din România, în timp ce media UE este de 71%, conform Raportul DESI, lansat de Comisia Europeană. În acelaşi timp, studiul mai arată că doar 32% dintre români nu au utilizat niciodată internetul.
Piaţa de publicitate online continuă să crească
Astfel, un studiu realizat de Forrester arată că, în 2016, social media, promovarea pe e-mail, display advertising şi promovarea search-urilor va avea o creştere anuală de aproximativ 30%, comparativ cu avansul de 24% de anul trecut.
Există însă şi o serie de firme de cercetare, printre care se numără şi Magna Global şi eMarketer, care consideră că detronarea TV-ului va avea loc în 2017 sau în 2018.
Cel mai scump mod de promovare este TV
În plus, nu trebuie să trecem cu vederea şi faptul că publicitatea la TV va continua să fie cea mai scumpă din toate segmentele media, în timp ce creşterea online-ului vine din volumul mare de publicitate vândut.
Publicitatea la TV continuă să aibă cele mai mari preţuri din toate segmentele media
În ceea ce priveşte situaţia din România, piaţa de publicitate online este destul de redusă, însă de abia acum companiile văd, cu exactitate, care sunt beneficiile promovării online şi ce rezultate aduce o astfel de promovare în evoluţia cifrei de afaceri sau a vânzărilor.
Estimările disponibile în ţara noastră privind evoluţia pieţei locale de publicitate digitală arată că aceasta se situează la aproximativ 25 de milioane de euro.
Totodată, un raport al comScore arată că publicitatea online va deveni canalul preferat de promovare al companiilor şi firmelor, anul acesta. Însă, conform firmei de cercetare, acest lucru nu înseamă că publicitatea pe TV se află într-un declin iminent.
Canalul preferat de promovare
Reprezentanţii firmei comScore mai consideră că principalul motiv al acestei detronări a televiziunilor constă în faptul că oamenii au ajuns să petreacă mai mult timp pe Facebook, pe reţelele de socializare, în general, şi pe dispozitivele mobile (smartphone-uri şi tablete), fiind mai mereu conectaţi la Internet.
Astfel, s-a ajuns în situaţia în care oamenii, în timp ce se uită la TV, mai stau pe internet şi pe telefon sau tabletă, iar creşterea timpului petrecut în faţa acestor dispozitive este proporţional cu avansul pieţei de publicitate online, fapt care arată că majorarea investiţiilor realizate de companii, pe acest segment, este una sustenabilă.
La nivel mondial, numărul persoanelor care aveau acces la internet s-a triplat în ultimii zece ani, de la 1 miliard de utilizatori, în anul 2005, la 3,2 miliarde, raportat la sfârșitul anului trecut.
În perioada 2005 – 2015, numărul de utilizatori de internet s-a triplat, la nivel mondial
12,7 milioane de români stau pe Internet
În România, cele mai recente date făcute publice de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) arată că, conexiunile la internetul mobil de bandă largă (broadband) se situau, la jumătatea anului trecut, la 12,7 milioane, în creștere cu 22% față de aceeași perioadă din anul anterior, în timp ce în sectorul telefoniei mobile erau activi 22,7 milioane de utilizatori, cu 1,8% mai mulți decât în anul 2014.
Un alt studiu realizat de Biroul Român de Audit Transmedia (BRAT), la nivel național, 68% din populația cu vârste între 14 și 64 de ani utilizează internetul fix, ceea ce înseamnă 10,3 milioane de oameni ce locuiesc pe teritoriul ţării noastre. Dintre aceştia, 36% sunt din mediul rural și 64% din mediul urban.
Cât timp petrecem pe net?
În ceea ce privește numărul de minute petrecute pe internet în mediul rural, media este de 295 de minute pe zi, în timp ce în mediul urban, 261 de minute zilnic.
În plus, datele BRAT mai arată că internetul întrece televiziunea după numărul de ore „conștiente” petrecute utilizând acest mediu, în spațiul rural, timpul mediu zilnic petrecut cu fiecare din aceste media fiind însă mai mare decât cel pentru urban.
Internetul a ajuns să întreacă televiziunea după numărul de ore „conștiente” petrecute utilizând acest mediu
Companiile ajung la publicul – ţintă mai uşor
Pe lângă numărul mare de utilizatori, un alt motiv pentru care companiile vor investi mai mult în publicitatea online este prezentat de faptul că mesajele transmise de către companii ajung la publicul – ţintă mai uşor. Astfel, targetarea reprezintă, de fapt, unul dintre principalele avantaje ale publicităţii digitale, oferind posibilitatea de a ştii exact la cine ajunge mesajul promoţional.
Specialiştii din advertising mai afirmă că promovarea digitală este aproape o necesitate pentru afacerile moderne sau pentru cele care au drept public-ţintă persoane cu vârsta între 18 şi 40 de ani, întrucât acestea au o mai mare încredere în produsele găsite pe internet decât cele prezentate la televizor.
Un alt punct forte al publicităţii digitale este reprezentat de faptul că bugetul unei campanii de promovare online este direct proporţional cu audienţa pe care o companie are în plan să o atingă. Astfel, companiile se pot asigura că nu distribuie un mesaj către o masă de oameni, neştiind la cine ajunge şi la cine nu ajunge mesajul promoţional.
De asemenea, bugetul poate varia de la câteva sute de euro, până la câteva mii, în funcţie de planificările pe care fiecare companie în parte şi le-a făcut.