Stiri: Constructii

2016, cel mai bun din istoria pieței rezidențiale locale

28.11.2016

În  ciuda dificultăților înregistrate în sectorul finanțărilor după aprobarea legii dării în plată și epuizările succesive ale plafoanelor disponibile pentru Prima Casă, 2016 va fi cel mai bun an pentru piața rezidențială din România.

Astfel, 2016 se va încheia cu un număr record de locuințe finalizate și de tranzacții încheiate, potrivit studiului de piață Residențial Market 2016 Overview, realizat de Coldwell Banker Affiliates of Romania.

30.000 de locuinţe noi

În jur de 30.000 de locuințe urmează a fi finalizate până la finalul anului curent, cele mai mari piețe rezidențiale după București fiind Cluj-Napoca, Constanța, Sibiu și Brașov, potrivit datelor centralizate de către Coldwell Banker.

De asemenea, numărul livrărilor de locuințe în București și împrejurimi va atinge un nou record în acest an, fiind estimat la aproximativ 13.000, în creștere cu 20% față de anul anterior. Cea mai mare pondere a acestora, de aproximativ 53%, este încadrată pe segmentul mass market, anul 2016 marcând și o majorare semnificativă numărului de proiecte care țintesc clasa de mijloc, la un procent de aproape 40%.

„Adoptarea legii dării în plată și epuizarea primului plafon disponibil pentru finanțări prin Prima Casă a dus la o scădere a vânzărilor de locuințe noi, scădere care a fost recuperată apoi după suplimentările fondurilor Prima Casă, dar și după ce majoritatea instituțiilor finanțatoare au revenit la avansuri de 15% – 20% pentru un credit ipotecar”, spun specialiştii Coldwell Banker.

În studiu se estimează un grad de absorbție în acest an de peste 70% a locuințelor finalizate în 2016 în București, restul urmând a fi absorbit de piață în cea mai mare parte în următoarele șase până la nouă luni, în funcție de strategiile de business ale dezvoltatorilor și de condițiile macroeconomice.

Cele mai mari pieţe rezidenţiale regionale

În 2016, cele mai mari piețe rezidențiale regionale din țară au fost: Cluj – Napoca, Constanța și Sibiu, cu peste 2.000 de unități estimate spre livrare în fiecare din aceste zone, urmate îndeaproape de Brașov, Iași și Timișoara.

De asemenea, cele mai mari grade de absorbție a noii oferte, de peste 90%, s-au înregistrat în Cluj – Napoca și Brașov potrivit studiului Residential Market 2016 Overview, procentul achizițiilor realizate prin finanțare bancară fiind unul foarte redus, comparativ cu alte regiuni, precum București.

”Odată cu creșterea popularității Clujului printre tinerii profesioniști care se stabilesc în oraș a crescut și nevoia de locuințe. Aceasta este cea mai bună perioadă din istoria pieței rezidențiale moderne din Cluj Napoca, cu aproximativ 3.500 de locuințe programate spre finalizare în acest an în oraș și în împrejurimi, o cifră cu 50% mai mare comparativ cu anul trecut”, a declarat Anamaria Burcă, managing partner Coldwell Banker Transilvania.