2016, cel mai bun din istoria pieței rezidențiale din România

24.11.2016

2016 va fi cel mai bun an pentru piața rezidențială locală, în pofida dificultăților înregistrate în sectorul finanțărilor după aprobarea legii dării în plată și epuizările succesive ale plafoanelor disponibile pentru Prima Casă.

Anul curent se va încheia, astfel, cu un număr record de locuințe finalizate și de tranzacții încheiate, potrivit studiului de piață Residential Market 2016 Overview realizat de compania de consultanță imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Aproximativ 30.000 de locuințe urmează a fi finalizate până la finalul acestui an în proiecte rezidențiale din România, cele mai mari piețe rezidențiale după București fiind Cluj – Napoca, Constanța, Sibiu și Brașov, potrivit datelor centralizate de către Coldwell Banker.

Numărul livrărilor de locuințe în București și împrejurimi va atinge un nou record în acest an, fiind estimat la aproximativ 13.000, în creștere cu 20% față de anul anterior. Cea mai mare pondere a acestora, de aproximativ 53%, este încadrată pe segmentul mass market, anul 2016 marcând și o majorare semnificativă a numărului de proiecte care țintesc clasa de mijloc, la un procent de aproape 40%.

Dezvoltatorii de ansambluri rezidențiale din București au finalizat și lansat tot mai multe proiecte în zone semicentrale sau în imediata apropiere a polilor de dezvoltare a clădirilor de birouri, ceea ce a făcut ca în zonele Aviației – Barbu Văcărescu și Grozăvești – Politehnică, dar și Tineretului să fie finalizate în acest an aproximativ 1.500 de unități.

Adoptarea legii dării în plată și epuizare primului plafon disponibil pentru finanțări prin Prima Casă au dus la o scădere a vânzărilor de locuințe noi, scădere care a fost recuperată apoi după suplimentările fondurilor Prima Casă, dar și după ce majoritatea instituțiilor finanțatoare au revenit la avansuri de 15% – 20% pentru un credit ipotecar.

Studiul realizat de Coldwell Banker Affiliates of Romania estimează un grad de absorbție în acest an de peste 70% a locuințelor finalizate în 2016 în București, restul urmând a fi absorbit de piață în cea mai mare parte în următoarele șase până la nouă luni, în funcție de strategiile de business ale dezvoltatorilor și de condițiile macroeconomice. Datele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară indică o majorare cu 8,6% a numărului de tranzacții încheiate la nivel național în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară din 2015.

Cele mai mari piețe rezidențiale regionale din țară au fost în 2016: Cluj – Napoca, Constanța și Sibiu, cu peste 2.000 de unități estimate spre livrare în fiecare din aceste zone, urmate îndeaproape de Brașov, Iași și Timișoara. Cele mai mari grade de absorbție a noii oferte, de peste 90%, s-au înregistrat în Cluj – Napoca și Brașov potrivit studiului Residential Market 2016 Overview, procentul achizițiilor realizate prin finanțare bancară fiind unul foarte redus, comparativ cu alte regiuni, precum București.

 

 

Citiți și despre:

  • Ce provocări aduce 2018 pe piaţa imobiliară?Ce provocări aduce 2018 pe piaţa imobiliară? 2017 a marcat o revenire spectaculoasă a pieței imobiliare și a setat câteva direcții clare de dezvoltare pentru noul an. Noi proiecte au fost deja anunțate de către principalii actori de pe piață, avântul […]
  • 2018, anul maturizării pieței rezidențiale2018, anul maturizării pieței rezidențiale La ora actuală, încrederea investitorilor în piața rezidențială locală este la cel mai ridicat nivel din istoria modernă a pieței, luând în calcul că în Capitală și împrejurimi s-a dublat atât numărul de […]
  • Câte locuinţe vor fi finalizate în 2016?Câte locuinţe vor fi finalizate în 2016? În acest an, în jur de 3200 de locuințe vor fi finalizate în zona de nord a Capitalei, conform unui studiu realizate de către Coldwell Banker Affiliates of Romania. Cea mai mare pondere, de 66% (aproximativ […]
  • 2015, un an bun pentru piaţa rezidenţială din Capitală. Câte locuinte vor fi terminate?2015, un an bun pentru piaţa rezidenţială din Capitală. Câte locuinte vor fi terminate? Anul 2015 se prefigurează a fi cel mai bun an pentru piaţa rezidenţială din Bucureşti, numărul locuinţelor care se vor finaliza în Capitală şi împrejurimi urmând să ajungă la peste 11.000, potrivit […]
  • Coldwell Banker România are un nou CEOColdwell Banker România are un nou CEO Coldwell Banker România a anunţat numirea la conducerea companiei de consultanţă imobiliară pe Bogdan Voica, un consultant imobiliar cu o experiență de peste 15 ani pe piața locală și în regiune. El este […]