Stiri: Companii

Şomaj iulie 2022

2016, un an bun pentru piaţa muncii

01.02.2017

Activitatea de angajare a fost una dinamică în 2016, iar piaţa muncii din ţara noastră arată semne puternice de revenire. Astfel, anul trecut a adus creşteri accelerate pe piaţa muncii din România, companiile făcând recrutări la foc automat, potrivit raportului eJobs Review&Trends.

Numărul de poziţii deschise în 2016 pe platformele de recrutare online a crescut cu aproximativ 70% comparativ cu 2015.

În plus, conform raportului, în economie s-au adăugat peste 170.000 de angajaţi pe parcursul anului trecut, România depăşind numărul de salariaţi de la finalul anului 2008, în timp ce rata şomajului s-a menţinut sub pragul de 5%.

Piaţa muncii a recuperat astfel terenul pierdut ca urmare a crizei economice.

„Este încurajator trendul de creştere a încrederii angajatorilor şi angajaţilor în 2016, corelat direct cu evoluţia pozitivă a economiei, trend care s-a reflectat mai ales în numărul de joburi disponibile în piaţă. Avem toate motivele să credem că acest trend se va menţine şi în 2017, în condiţiile unui avans la nivelul PIB-ului estimat în jurul a 4%”, a afirmat Andrei Frunză, CEO eJobs Group.

Veniturile angajaţilor, în creştere

Creşteri importante a adus 2016 şi din punctul de vedere al veniturilor angajaţilor, pe fondul evoluţiei economice solide a României. Salariul minim net lunar a atins 925 de lei anul trecut şi va fi majorat din nou, începând cu 1 februarie 2017, iar salariul mediu net lunar s-a situat la peste 2.060 de lei, cu 13% mai mult comparativ cu perioada similară din 2015, conform statisticilor oficiale. Mai mult, salariul mediu net pe economie este estimat să crească cu aproximativ 100 de lei în 2017.

Aşteptările salariale ale românilor pentru jobul dorit au arătat un salariu minim net de 2.311 lei pe lună în cazul femeilor, cu 500 de lei mai puţin decât bărbaţii care au menţionat că ar dori să câştige cel puţin 2.880 de lei. Românii cu cele mai mari aşteptări salariale au menţionat că îşi doresc joburi în domenii precum import-export, management şi consultanţă sau arhitectură şi design.

Companiile care au făcut cele mai multe angajări

Companiile care au angajat cel mai mult personal calificat au fost din domeniile BPO (business services, call centers etc), retail, firmele de IT şi companiile din producţie. În ceea ce priveşte specializările, în 2016 au fost deschise multe poziţii în domenii precum vânzări, inginerie, HR, digital marketing, financiar. În total, peste 420.000 de poziţii au fost deschise pe eJobs.ro în 2016, cu aproape 70% mai multe faţă de anul anterior.

În schimb, candidaţii au căutat cu precădere joburi în domenii precum industrie, IT, finanţe, vânzări şi resurse umane.