Stiri: Agricultura

Centru de tehnologii aplicate semintelor

2016, un an plin de schimbări pentru Semrom Muntenia SA

16.11.2016

Semrom Muntenia SA a anunţat rezultatele financiare obținute în trimestrul trei al acestui an, perioadă caracterizată de multe schimbări în interiorul organizației, cu impact pozitiv în activitatea viitoare a companiei.

Deși compania a înregistrat în trimestru al treilea o cifră de afaceri netă mai mică comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, de aproximativ 14,58 milioane lei, conform reprezentanților Semrom Muntenia, anul 2016 este un an de tranziție, în care s-au redefinit strategia și prioritățile companiei.

„Restructurarea activităților principale a avut un impact imediat negativ în situațiile financiare înregistrate de către companie în acest an, pierderea netă mai mare ca anul trecut fiind cauzată de mai mulți factori. Necesitatea valorificării unor cantități mari de stocuri la marje comerciale foarte mici, recunoașterea unor provizioane din creanțe și stocuri și scăderea cifrei de afaceri din cauza selectării clienților în baza noii politici de creditare au stat la baza obținerii acestui rezultat”, a declarat Iuliana Cernat, director general al Semrom Muntenia.

Totodată, s-a pus accent pe concentrarea activității de prestări servicii prelucrare și condiționare semințe pentru terți în stațiile cu dotare tehnică și tradiție de la Brăila, Urziceni și Călărași, în vederea optimizării acestei linii de activitate.

Prin demararea acestui proces amplu de restructurare a activității în zona de prestări servicii se estimează un impact pozitiv net în situațiile financiare după jumătatea anului 2017.

Veniturile obținute din exploatare au coborât de la 21,94 milioane lei la 15,49 milioane lei, în timp ce cheltuielile de exploatare au ajuns la 25,52 milioane lei. Spre comparație, în T3 2015, acestea s-au situat la 28,48 milioane lei.

„Eficientizarea activității operaționale este deja semnificativă în diminuarea cheltuielilor cu salariile, iar în scurt timp multe măsuri de restructurare vor impacta pozitiv datele financiare. Am traversat un an dificil, plin de provocări, dar rămânem optimiști. Am lucrat intens la un plan de afaceri, care va fi prezentat în detaliu acționarilor în perioada următoare, plan ce urmărește o dezvoltare durabilă și structurală a companiei”, a explicat Iuliana Cernat.

Pentru anul următor, obiectivele principale al Semrom Muntenia sunt dezvoltarea în continuare a activității tradiționale de prestări servicii condiționare semințe prin demararea unui plan de investiții important și consolidarea poziției în piață, ca producător tradițional important de sămânță de porumb și grâu.