Stiri: Finante

Topul celor mai bogate judete din Romania

2016, un an stabil pentru bănci

21.09.2016

În jur de 70% din bănci estimează că vor menține sau vor crește ușor numărul de angajați față de numai 45% în 2015, în timp ce cheltuielile totale cu remunerarea personalului vor rămâne similare cu 2015 sau vor crește ușor, conform unui studiu realizat de EY Romania, în baza unui parteneriat cu Asociația Română a Băncilor (ARB) – Barometrul Bancar ARB & EY,

Conform studiului, 50% dintre bănci estimează o consolidare de anvergură medie și mare a industriei bancare în următorul an, similar cu 2015. Pe un orizont de trei ani, procentul crește la 90%, iar pentru același orizont de timp, 30% dintre bănci se așteaptă la o consolidare de mare anvergură, față de 40% anul precedent.

“Sistemul bancar românesc și-a demonstrat stabilitatea structurală, activitatea acestuia indicând o adecvare corespunzătoare la riscuri a capitalului. Evoluțiile preconizate prin acest studiu la nivelul sectorului bancar românesc au în vedere menținerea rezilienței acestuia și atrag atenția asupra potențialelor riscuri induse de o legislație care se abate de la abordarea europeană”, a declarat Sergiu Oprescu, Președinte al Consiliului Director al Asociației Române a Băncilor.

Creditarea

Printre principalele activități în care se așteaptă să se angajeze băncile sunt reprezentate de creditarea clienților și inițiativele de a promova creșterea, dar oarecum în mai mică măsură decât anul trecut.

“E încurajator că 45% din bănci sunt interesate de achiziționarea de active față de numai 32% în 2015. În același timp, interesul pentru vânzarea de active a scăzut, doar 40% din bănci mai fiind interesate față de 59% în 2015. A crescut de asemenea semnificativ interesul pentru parteneriate și alte forme de asociere la 45% față de sub 15% în anii anteriori”, a menționat Gelu Gherghescu, Partener și Leader Financial Services EY România.

Afacerile corporate ale băncilor

Totodată, așteptările  privind evoluția afacerilor pe segmentul corporate sunt similare cu cele din anul 2015. Băncile se așteaptă ca politicile lor de creditare pentru companii să devină mai restrictive în următoarele 12 luni pentru sectorul Construcții, dar să se relaxeze în IT (58% comparativ cu 45% în 2015), Sănătate (56% față de 40% în 2015) și în ceea ce privește segmentul IMM-urilor (70% în comparație cu 53% anul anterior).

Pe de altă parte, previziunile pentru evoluția afacerilor în retail sunt afectate de legea privind darea în plată, doar 60% așteptându-se la o evoluție bună față de peste 80% în 2015. Așadar, băncile prevăd o evoluție similară cu 2015 a cererii pentru creditele de consum și economisire, dar sunt pesimiste în privința cererii de credite imobiliare și ipotecare, 40% din bancheri așteptându-se la o scădere a cererii solvabile pentru creditele imobiliare față de 5% în 2015.

Politicile de creditare

Studiul mai arată că o evoluție similară a avut loc în privința politicilor de creditare unde se înregistrează  scăderea semnificativă a apetitului pentru creditele imobiliare / ipotecare, 85% dintre bănci adoptând criterii mai restrictive de creditare față de 17% anul anterior. Această evoluție a apetitului băncilor în privința creditelor imobiliare/ ipotecare este în linie cu așteptările băncilor privind evoluția prețurilor locuințelor, 95% dintre bănci așteptându-se ca legea privind darea în plată să ducă la o scădere a acestora.

Doar un sfert dintre bănci iau în considerare emiterea de obligațiuni ipotecare în următoarele 12 luni,  potrivit analizei.

Circa 70% din bănci estimează să mențină sau să crească ușor numărul de angajați față de numai 45% în 2015. Cheltuielile totale cu remunerarea personalului vor rămâne la nivelul anului 2015 sau vor crește ușor, doar 5% din bănci așteptându-se la o scădere.