Stiri: Logistica

2017 va fi un an foarte bun pentru piaţa spaţiilor logistice

03.02.2017

În 2017, stocul de spații logistice și industriale va crește cu aproximativ 500.000 mp, continuând trendul pozitiv din anul 2016. În jur de 80% dintre noile livrări se vor realiza în Capitală, însă interesul este în creștere și pentru orașele secundare din țară, potrivit datelor Colliers International.

În plus, cererea crescută din partea companiilor FMCG (bunuri de consum cu mișcare rapidă) și a sectorului de comerț online se va menține și pe parcursul anului curent, jucătorii internaționali fiind atrași de potențialul ţării noastre, în ceea ce privește sectorul industrial.

„Luând în considerare volumul mare de cereri din ultimii trei ani, estimăm că stocul actual de spații logistice de 3 milioane mp va crește cu 500.000 mp în 2017 (aproximativ 17%), marcând cea mai mare rată de livrări post-criză. Circa 40% din noile livrări vor veni din partea companiilor FMCG, 20% din partea sectorului de comerț online, iar 10% din partea depozitelor IT și electronice. De asemenea, piața își va continua ascensiunea cu numeroase livrări speculative, care vor fi absorbite rapid datorită creșterii cheltuielilor de consum”, a declarat Laurențiu Duică, Associate Director – Industrial Division în cadrul Colliers International.

Totodată, conform raportului, dacă în 2016, fabricile de prelucrare analizau zona balcanică pentru o posibilă intrare pe piață, schimbările structurale din economia ţării noastre ar putea face posibile aceste demersuri în decursul acestui an.

Provincia

Vizat nu este doar Bucureştiul, ci și orașele secundare și terțiare în care au fost dezvoltate numeroase proiecte comerciale și care beneficiază de îmbunătățirea infrastructurii.

“În 2017, livrările în zona Bucureștiului ar putea crește cu până la 80%, față de 60% în 2016. Cu toate acestea, datorită proiectului de autostradă în Transilvania care ar stabili o rută de tranzit rapid, ne așteptăm ca marile orașe din regiune să atragă atenția fabricilor importante de prelucrare ce își doresc să atenueze unele neajunsuri ale forței de muncă”, a adăugat Laurențiu Duică.

Comerțul online va fi principala sursă a cererii de spații industriale în următorii cinci ani.

“Vom observa în continuare intrări de noi jucători și din sfera comerțului online, mai ales în condițiile în care spațiile de depozitare existente nu fac față cererii actuale. Ne așteptăm ca în următorii cinci ani comerțul online să fie principala sursă a cererii în sectorul industrial care va duce la dublarea stocului de spații logistice”, a completat Laurențiu Duică.

Chiriile

Conform datelor Colliers International, în ceea ce privește chiriile, acestea nu au fluctuat anul trecut, menținându-se între 3,8 și 4,25 euro/mp, însă este posibil ca în acest an să înregistreze creșteri, din cauza pieței de construcții care va încerca să se adapteze livrărilor planificate în acest an.