Stiri: Sanatate

244 milioane lei pentru programele destinate marilor urgențe medico-chirurgicale

06.08.2015

Ministerul Sănătății a alocat anul acesta 244 milioane de lei pentru continuarea celor cinci programe speciale (acțiuni prioritare–AP) demarate anul trecut şi destinate îngrijirii celor mai grave cazuri internate în spitale și pentru implementarea a două noi programe anul acesta.

“După ce anul trecut am alocat 200 milioane de lei pentru implementarea cu succes a cinci programe care asigură achiziția de medicamente, materiale sanitare și reactivi necesare ingrijirii celor mai grave cazuri internate în secțiile de Anestezie-Terapie Intensivă (ATI), finanțarea stenturilor pentru pacienții cu Infarct Miocardic Acut (IMA) tratați în urgență, asigurarea defibrilatoarelor implantabile intracardiace pentru salvarea pacienţilor cu tulburări cardiace de ritm a căror viaţă se află în pericol iminent (profilaxia Morții Subite), a medicamentelor trambolitice necesare bolnavilor cu Accident Vascular Cerebral Acut (AVC), finanțarea dispozitivelor medicale speciale de osteosinteză pentru tratamentul pacienţilor critici cu leziuni traumatice acute (TRAUMĂ), în 2015 dezvoltăm programe de chirurgie endovasculară și intervenții endoscopice digestive”, a declarat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății.

Astfel, în cadrul programului de Chirurgie Endovasculară Periferică (AP-EVA), Ministerul Sănătății asigură materiale consumabile necesare tehnicilor moderne de intervenții endovasculare care asigură rezolvarea unor cazuri severe fără intervenție chirurgicală deschisă, cu rezultate superioare. În acest program au fost incluse un număr de opt spitale care au dotarea și expertiza profesională necesară (Centrul Clinic de Urgență de Boli Cardiovasculare „Academician Vasile Cândea” București, Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof.Dr. C.C. Iliescu” București, Spitalul Universitar de Urgență București, Institutul Inimii „Niculae Stăncioiu” Cluj Napoca, Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iași, Spitalul Județean de Urgență Tg. Mureș, Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant Tg. Mureș, Spitalul Județean Timișoara)

Alte 18 spitale vor fi finanțate în cadrul Programului de intervenție endoscopică digestivă (AP-ENDO) pentru achiziția de materiale consumabile specifice intervențiilor endoscopice digestive necesare pacienților cu Hemoragii Digestive Superioare, Ictere mecanice obstuctive, Neoplasmele esofagiene sau alte tipuri de neoplasme ale tubului digestiv.

Cele două programe au un buget total de circa 2 milioane de lei.

Ministrul Bănicioiu a mai declarat că, începând din acest an în aceste programe speciale numite acțiuni prioritare au fost incluse și 23 secții de neonatologie și de Terapie Intensivă Nou-Nascuti din maternitățile de grad III.

“Este de remarcat ca bugetul secțiilor de Terapie Intensiva Nou-Născuți va fi suplimentat cu suma de 4, 2 milioane lei, după rectificarea bugetară. De altfel, datorită rectificării bugetare pozitive aprobate recent, acțiunile prioritare au beneficiat de o suplimentare de buget în valoare de peste 8 milioane de lei”, a mai spus Bănicioiu.

Ministerul Sănătății consideră că, prin acest pachet de AP-uri, se asigură o creștere semnificativă a calității îngrijirii pacientilor gravi internați în spitalele de urgență, precum și realizarea unui obiectiv strategic pentru orice sistem sanitar: un Sistem Național Integrat, modern, pre și intraspitalicesc, de management al marilor urgențe medico-chirurgicale.

Cele cinci programe implementate anul trecut de către Ministerul Sănătății au dus la asigurarea asistenței medicale de urgență pentru peste 100 000 de pacienți critici și scăderea de la 13% la numai 5% a mortalității prin infarct miocardic acut.