Stiri: Finante

25 de ani de conectare românească la SWIFT

09.11.2017

Comunitatea bancară din România aniversează 25 de ani de la conectarea la SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) a primelor bănci din România în cadrul evenimentului SWIFT Business Forum România. Aflat la cea de-a VIII-a ediție, evenimentul de referință internațională este organizat de Asociația Română a Băncilor (ARB) și SWIFT la București.

Evenimentul SWIFT Business Forum din acest an are ca teme principale de discuție impactul noilor reglementări asupra industriei bancare, proiectele comunității românești în domeniul plăților și al tranzacțiilor cu instrumente financiare în contextul inițiativelor europene, noul program SWIFT privind creșterea securității tranzacțiilor, agenda digitală și inovația în serviciile financiar bancare, precum și noile inițiative la nivelul industriei – Global Payments Innitiative și Instant Payments.

Sergiu Oprescu, președintele Consiliului Director al Asociației Române a Băncilor, a declarat: „Aniversăm un sfert de secol de când primele bănci românești s-au conectat la SWIFT, ceea ce reprezintă un moment de referință în istoria industriei financiare post decembriste din România. Astfel de momente de referință din istoria ARB, care privesc crearea infrastructurii sistemului bancar, reprezintă argumentele forte în implementarea strategiei și planului de parcurs al industriei bancare românești. România poate obține un avantaj de convergență, mergând cu o viteză de parcurs mai mare decât viteza grupului urmărit, pe următoarele trei direcții strategice: incluziunea financiară (62% în România în comparație cu peste 90% la nivel european), agenda digitală (ultimul loc în Europa pe baza indicelui DESI, dar cu un loc 2 pe conectivitatea de mare viteză) și educația financiară”.

Radu Grațian Ghețea, Romanian SWIFT Member Group Chairperson și Președinte de Onoare Asociația Română a Băncilor, susțin că: „Pentru comunitatea bancară din România, conectarea primelor patru bănci la SWIFT în anul 1992 a însemnat o deschidere fără precedent către comunitatea bancară internațională, prin posibilitatea de a efectua operațiuni de plăți, trezorerie, instrumente financiare și comerț internațional, bazate pe un sistem de mesagerie electronică și o infrastructură tehnică securizată, dar și prin alinierea la cele mai bune practici ale industriei și integrarea în comunitatea financiar bancară globală”.

Matthieu de Heering, Head of Central & Eastern Europe, SWIFT, a menționat: „Sunt foarte fericit că prima mea vizită la București coincide cu un astfel de eveniment de referință pentru comunitatea SWIFT din România și sunt recunoscător pentru șansa de a mă adresa SWIFT Business Forum. Mediul este foarte diferit față de acum 25 de ani – amenințările cibernetice, conformitatea, presiunea asupra modelului băncilor corespondente; dar modelul cooperativ al SWIFT continuă să-și demonstreze relevanța prin aducerea unor soluții la nivel de industrie, cum ar fi CSP – noul program pentru creșterea securității tranzacțiilor, inițiativa gpi pentru creșterea performanței mesageriei între băncile corespondente, SWIFT’s Instant Payments Gateway și platforma noastră Financial Crime Compliance”.

SWIFT este o organizație globală deținută de instituții financiar bancare, fondată în anul 1970, care furnizează o rețea de comunicații, produse și servicii pentru conectarea la rețea, schimbul securizat de informații financiare, dar în același timp constituie o platformă de cooperare pentru crearea de standarde, practici de afaceri și soluții comune problemelor industriei financiare. În prezent, SWIFT numără peste 11.000 de utilizatori activi în rețea – instituții financiar bancare, infrastructuri de piață și corporații – din peste 210 țări și teritorii.

Grupul Utilizatorilor SWIFT din România numără în prezent 43 de membri: instituțiile de credit, Banca Națională a României, Trezoreria Statului, TRANSFOND, Depozitarul Central, precum și instituții de plăți și corporații.