Stiri: Finante

25 de ani de la înființarea CNIPMMR celebrat prin lansarea lucrării „Carta Albă a IMM-urilor din România, 2017”

17.07.2017

La sfârșitul săptămânii trecute, a avut loc lansarea versiunii în limba română a lucrării „Carta Albă a IMM-urilor din România, 2017”, ediția a XV-a, editată de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) în parteneriat cu Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat. Evenimentul s-a derulat sub egida celebrării a 25 de ani de la înființarea CNIPMMR.

În cadrul evenimentului de lansare a versiunii în limba română a lucrării „Carta Albă a IMM-urilor din România, 2017” au participat numeroase personalității, printre care Florin JIANU, președinte CNIPMMR; Cosmin MARINESCU, consilier prezidențial; Prof.Univ.Dr. Ovidiu NICOLESCU, președinte de onoare CNIPMMR; Eugen Orlando TEODOROVICI, consilier onorific, Guvernul României; Ilan LAUFER, ministru, Ministerul pentru Mediul de Afaceri Comerț și Antreprenoriat; Victor NEGRESCU, ministru, Ministerul pentru Afaceri Europene; Gabriel PETREA, ministru, Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Social.

„Stabilitatea și predictibilitatea, debirocratizarea, asigurarea necesarului de forță de muncă și de calificare sunt foarte importante pentru mediul de afaceri. Șomajul în rândul tinerilor trebuie să scadă sub 5%, existând și instrumente cu finanțare europeană în acest domeniu. Pentru președinția României din 2019, una din principalele teme de țară ar trebui să fie antreprenoriatul, inclusiv în rândul tinerilor și antreprenoriatul social”, a precizat Florin Jianu, președinte CNIPMMR, ca urmare a concluziilor raportului de cercetare, desfășurat cu această ocazie.

Astfel, concurența neloială (46,97%), birocrația (46,13%), scăderea cererii interne (44,19%), fiscalitatea excesivă (41,65%), creșterea nivelului cheltuielilor salariale (39,83%), corupția (37,53%) și controalele excesive (32,45%) sunt principalele concluzii ale actualului raport de cercetare, care are la bază interviuri cu 833 întreprinzători.

Totodată, 11,07% dintre persoanele investigate anticipează o evoluție pozitivă a situației economice a României în anul 2017, iar 24,58% dintre întreprinderi au estimat că evoluția mediului de afaceri românesc pe întreg anul 2017 va favoriza derularea activităților antreprenoriale, însă 74,09% dintre IMM-uri se vor autofinanța.

În urma dezbaterii cu reprezentanții mediului de afaceri din România, oameni de afaceri români și investitori străini, companii mari și întreprinderi mici și mijlocii, desfășurate la inițiativa Administrației Prezidențiale, aceștia au arătat că stabilitatea și predictibilitatea sunt cele mai importante exigențe ale mediului economic, în special în contextul evoluțiilor politice recente.

„Consider că este pe deplin justificată îngrijorarea oamenilor de afaceri în privința implicațiilor pe care unele măsuri recent anunțate le pot avea asupra economiei. Așa cum am spus și la momentul învestirii Guvernului, schimbarea programului de guvernare, mai ales în aspectele esențiale ale acestuia – atât fiscale cât și sociale, nu oferă deloc semnalul de încredere și liniște pe care românii și mediul investițional îl așteaptă. În încheiere, doresc să menționez consultările pe care le-am avut cu mediul de afaceri în cadrul Proiectului de țară, care mi-au întărit convingerea că trebuie reclădit parteneriatul dintre stat și mediul de afaceri. Oamenii de afaceri și mediul economic, în general, trebuie să devină un partener de dialog real în dezbaterea politicilor publice”, a adăugat Cosmin MARINESCU, consilier prezidențial, care a transmis meajul domnului președinte Klaus Iohannis.

În cadrul intervenției somniei sale, domnul Ilan Laufer, Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, a precizat: “Elementele de educație și cultură antreprenorială sunt esențiale pentru dezvoltarea sectorului IMM-urilor. Regândirea incubatoarelor de afaceri și reconstrucția ecosistemelor economice în România sunt o prioritate. Carta Albă a IMM-urilor din România este un ghid de care trebuie să ținem cont fiind importantă pentru elaborarea de politici coerente care să satisfacă nevoile IMM-urilor. Măsurile care urmează să fie implementate: programul pentru susținerea internaționalizării IMM-urilor cu un buget multianual de 71 milioane lei, din care 5 milioane de lei în anul 2017, absorbția de 100% a fondurilor destinate programelor pentru IMM-uri, legea prevenirii se află în procedura parlamentară de implementare, dorindu-se intrarea ei în vigoare până la 1 octombrie 2017.”