Stiri: IT&C

28% din reţelele Wi-Fi nu sunt securizate. Avertismentul Kaspersky Lab

25.11.2016

Unul din patru puncte Wi-Fi “așteaptă” să fie atacat, arată statisticile Kaspersky Lab la 25 noiembrie 2016. Astfel, după analizarea informațiilor din peste 31 de milioane de hotspots Wi-Fi, din toată lumea, compania a descoperit că 28% dintre acestea nu sunt securizate și pun în pericol datele personale ale utilizatorilor. Cu alte cuvinte, tot traficul transmis prin intermediul acestor rețele, inclusiv mesajele personale, parolele, documentele și multe altele, pot fi ușor interceptate și folosite de atacatori.

În plus, 25% dintre rețelele Wi-Fi din lume nu sunt criptate sau protejate cu o parolă de vreun fel. Prin urmare, informația pe care o transmit este la liber și poate fi citită de terți. Alte 3% dintre hotspots folosesc WEP (Wired Equivalent Privacy) pentru a cripta datele. Acest protocol nu este sigur și poate fi spart în câteva minute, cu ajutorul unor instrumente disponibile pe Internet.

Restul de aproape trei sferturi dintre punctele Wi-Fi folosesc o formă de criptare mai bună, bazată pe protocoalele WPA (Wi-Fi Protected Access). Efortul necesar pentru a sparge aceste rețele depinde de setări, inclusiv de cât de bune sunt parolele. Dacă parola este slabă sau accesibilă public (de exemplu, afișată într-o cafenea), un infractor va putea să decripteze traficul transmis prin intermediul rețelei.

Trebuie remarcat că Top 20 de țări cu cel mai mare procent de puncte Wi-Fi necriptate include multe destinații turistice populare – Thailanda, Franța, Israel, SUA și așa mai departe. Turiștii sunt printre cele mai vulnerabile categorii pentru că cel mai apropiat hotspot Wi-Fi este, adesea, singura modalitate de a se conecta la Internet. În același timp, un alt studiu sugerează că doar 57% dintre utilizatorii de Internet sunt preocupați de faptul că datele lor pot fi interceptate în timpul unei sesiuni Wi-Fi.

“Le recomandăm tuturor utilizatorilor să fie atenți când se conectează la o rețea Wi-Fi. Nu ar trebui să folosească hotspots fără parole sau rețele publice pentru activități care presupun riscuri mari, cum sunt cele de online banking sau cumpărături online sau să se logheze pe site-uri unde să transfere informații confidențiale. Dacă acest gen de trafic este interceptat de un terț, ar putea să ducă la pierderi serioase, inclusiv financiare. Și bineînțeles, recomandăm folosirea unor măsuri suplimentare de protejare a traficului, cum este tehnologia VPN (Virtual Private Network)”, explică Denis Legezo, Antivirus Expert la Kaspersky Lab.