Rezidentiat 2019 data. Examen Rezidentiat 2019

28 iulie – Ziua Mondială pentru Combaterea Hepatitei

28.07.2015

În Europa, peste 13 de milioane persoane suferă de hepatită cronică B și peste 15 milioane au hepatită cronică C. Două treimi din persoanele infectate sunt din Europa de Est și Asia Centrală. Zilnic, în regiunea europeană a Oganizaţiei Mondiale a Sănătăţii, hepatitele virale B și C cauzează 400 de decese.

„Decesele tragice, determinate de hepatite, ar putea fi prevenite prin micșorarea numărului de cazuri noi de îmbolnăvire și îmbunătățirea testării și accesului la tratament pentru persoanele deja infectate. Aceasta implică sistarea practicilor nesigure de injectare și transfuzie sanguină, vaccinarea copiilor împotriva hepatitei B, la fel ca și asigurarea accesului persoanelor cu cel mai mare risc de infectare la testare și medicamentele necesare tratării și vindecării hepatitei B sau C”, menționează Martin Donoghoe din cadrul Programului comun pentru tuberculoză, HIV/SIDA și hepatite al biroului regional european al OMS.

OMS și partenerii săi îndeamnă la acțiuni imediate factorii de decizie, lucrătorii medicali și publicul pentru prevenirea îmbolnăvirilor și deceselor prin hepatite virale Ziua Mondială pentru Combaterea Hepatitei este marcată pe 28 iulie.

Multe din cazurile de hepatite virale rămân asimptomatice timp de mai multe decenii de la infectare, afectând progresiv ficatul și evoluând eventual în complicații grave sau fatale, cum ar fi ciroza hepatică, cancerul hepatic sau insuficiența hepatică. În majoritatea țărilor din regiune, cea mai mare parte (în unele țări constituind peste 75 la sută) din persoanele afectate de hepatite virale nu știu că sunt infectate. Mulți au fost infectați prin transfuzii sanguine sau alte manipulări medicale cu mulți ani în urmă, atunci când nu existau încă teste.

Peste 20 la sută din persoanele infectate eventual vor face ciroză sau cancer hepatic, dacă hepatitele nu vor fi diagnosticate la timp; anual, în regiune, aproximativ peste 145.000 de persoane decedează de afecțiuni hepatice cauzate de hepatitele virale.

Mai multe categorii vulnerabile ale populației, în particular persoanele consumatoare de droguri injectabile, prezintă un risc sporit de infectare cu hepatite. Totuși, potențial, orice persoană este expusă riscului, deoarece persistă practicile nesigure de injectare sau alte proceduri invazive ce pot expune populația la virusurile hepatici C sau B, fie în cadrul, fie în afara sistemului de sănătate. Transmiterea pe cale sexuală a hepatitei virale B rămâne o problemă nesoluționată. În majoritatea țărilor, vaccinarea universală există de mai bine de 20 de ani pentru prevenirea acestei patologii.

 

 

Citiți și despre: