291 de companii, amendate de Inspecţia Muncii

06.05.2016

Inspecţia Muncii a efectuat, în perioada 25 – 29 aprilie, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 273.772 de euro (1.204.600 de lei). Au fost depistate 113 de persoane care lucrau la negru. Dintre acestea 35 erau din județul Cluj. Per total, au fost sancţionaţi 291 de angajatori.

În domeniul relaţiilor de muncă, la nivel național s-au aplicat amenzi în valoare de 750.900 de lei din care 271.000 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut 8 propuneri de cercetare penală.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 453.700 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 43 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. Inspectorii de muncă au dispus 5 opriri de echipamente și sistarea activității la un loc de muncă.

”Preocuparea noastră principală este pentru caracterul preventiv al actului de control și încercăm prin activitatea din domeniile de competență să asigurăm un mediu de muncă sigur și sănătos. Nu funcționăm după un plan de amenzi prestabilit, sancțiunile contravenționale sunt aplicate conform legii și ne concentrăm pe impactul acțiunilor de susținere eficientă a securității și sănătății în muncă prin politici comune și implicare a tuturor celor responsabili. În același timp urmărim creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și salariaților cu privire la necesitatea muncii legale”, a afirmat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

 

 

Citiți și despre: