Stiri: Sanatate

Medici hematologi Romania

3 milioane de euro pentru Programul privind reducerea tuberculozei

04.11.2015

Guvernul a aprobat ieri plata a 3 milioane de lei pentru TVA aferent bunurilor și serviciilor achiziționate în cadrul Programului privind reducerea tuberculozei în ţara noastră, implementat în colaborare cu fundația Romanian Angel Appeal.

Proiectul de lege va fi transmis Parlamentului cu solicitarea să fie dezbătut în procedură de urgență.

Banii vor fi utilizați integral pentru achiziţionarea şi distribuţia de medicamente pentru pacienţii cu Tuberculoză Multidrog-rezistenta (MDR-TB și XDR-TB) inclusiv Rifabutin pentru pacienții cu co-infecție TB-HIV, achiziţia de echipamente și consumabile de laborator pentru diagnosticul rapid al Tuberculozei Multidrog-rezistenta (MDR-TB), produse sanitare și nonsanitare pentru intervențiile de reducere a riscurilor în grupurile vulnerabile.

Medicamentele sunt avizate de către Organizația Mondială a Sănătății. Contagiozitatea extrem de înaltă a Tuberculozei multidrog-rezistente (1 pacient activ infectează anual în medie alte 10-15 persoane) nu poate fi ţinută sub control în lipsa medicamentelor, avertizează specialiștii din Ministerul Sănătății.

În prezent, tuberculoza continuă să reprezinte o importanta problemă de sănătate publică in România. În 2010, incidenţa globala a tuberculozei în România a fost de aproximativ 90 la 100.000 de locuitori, una dintre cele mai ridicate din Regiunea Europeana a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS)..

.