Stiri: Sanatate

30 de copii cu spină bifidă și hidrocefalie, operaţi gratuit la Spitalul European Polisano

29.09.2015

În ultimii doi ani, 30 de copii cu spină bifidă și hidrocefalie au fost operați pro-bono în cadrul Spitalului European Polisano. Astfel, programul de responsabilitate socială lansat în urmă cu doi ani al spitalului a reuşit să schimbe vieţile acestor copii, oferindu-se un tratament chirurgical la cele mai înalte standarde.

Intervenţiile medicale au fost realizate în colaborare cu Spitalul Județean de Urgențe Sibiu, Spitalul de Pediatrie, Spitalul de Psihiatrie „Gheorghe Preda” şi cu Centrul de Plasament pentru Copilul cu Dizabilități „Speranța” Sibiu.

Micuţii selectați au vârste între 1 și 16 ani şi prezentau patologii ale sistemului nervos central, incluzând spina bifidă, hidrocefalie, tumori cerebrale sau tumori spinale.

„Toate acestea au fost posibile datorită disponibilității echipei de neurochirugi (dr. Claudiu Matei — medic primar neruochirurgie, dr. Sofia Nistor — medic specialist neurochirurgie, dr. Paul Flore — medic specialist neurochirurgie) dar și a dotărilor de excepție de care dispune Spitalul European Polisano din Sibiu. De asemenea un rol important l-a jucat secția de neonatologie a spitalului nostru care a îngrijit copiii înainte și după operație”, au afirmat reprezentanţii Spitalului Polisano.

Micuţii operaţi provin din familii defavorizate și din centre de plasament din județele Sibiu, Albă, Argeș, Galați, Arad, Brașov, dar și din Republica Moldova.

„Intervențiile au decurs foarte bine, nu am avut decese peri operatorii sau complicații majore cu impact fatal, toți copiii operați sunt bine, în sânul familiilor lor sau în centrele de plasament și continuă diferitele tipuri de tratament de care au nevoie. Pentru că un copil necesită nu numai o operație, ci și o îngrijire ulterioară, astfel tulburările de dezvoltare și monitorizarea creșterii sunt asigurate de domnii doctori Mircea Meteș și Livia Ognean. Monitorizarea neurologică este asigurată de doamna doctor Visa, recuperarea motorie este apanajul doamnei doctor Silvia Luca. Tratamentul și consilierea problemelor sfincteriene este asigurată de doctorul Radu Maxim — medic specialist urologie din cadrul Spitalului European Polisano”, a declarat dr. Claudiu Matei, medic primar neurochirurgie.

De asemenea, Adriana Tontsch, președintele Asociației Române de Spina Bifidă și Hidrocefalie, a afirmat că se bucără că la Sibiu s-a concretizat acest program, fiind un important pas înainte pentru ca micuții pacienți să profite de experiența unei echipe multidisciplinare și să aibă parte de toată îngrijirea de care au nevoie, nu doar de operație.

Conform statisticilor, în ţara noastră, la fiecare 10.000 de copii născuți, 25 suferă de spina bifidă.